Градска општина Звездара је једна од најефикаснијих у Србији – истакао је на почетку радне посете Општини Звездара министар за државну управу и локалну самоуправу, Милан Марковић, наводећи као основни циљ побољшање услуге према грађанима.

Акцију слања извода из матичних књига рођених на кућне адресе будућих првака, средњошколаца и студената, коју Општина у сарадњи са ЗИС-ом спроводи већ три године, навео је као изванредан пример како општине иду у сусрет потребама грађана.

Најавио је да ће ускоро у Београду бити спроведен пилот-пројекат којим ће изводи из матичних књигра рођених, венчаних и умрлих моћи да се издају у било којој градској општини, а не као до сада по територијалном принципу.

Такође, значајан пројекат везан за локалне самоуправе је имплементација ГИС-а, географско-информационог система, који ће грађанима омогућити целовит увид у урбанистичке планове. И по овом питању Општина Звездара је међу водећима: ГИС постоји и доступан је грађанима у општинским службама, а ускоро и на сајту Oпштине.

Председник Градске општине Звездара, Милан Поповић, указао је на постојање Услужног центра, који уз постојање електронске управе и процеса скенирања докумената, омогућава да грађани имају једноставан увид у предмете. Грађани могу да закажу пријем у Услужном центру, где ће их дочекати службеник који је спреман за разговор и не морају, као раније, да обилазе спратове и чекају испред канцеларија. Продужено радно време Шалтер сале, радним данима до 18.30, а суботом од 9 до 14 часова, такође је побољшање услуге за грађане.

Иако процес модернизације општина није завршен, сви осећамо да је много боље и видимо напредак, са жељом да у наредном периоду локалне самоуправе буду као и свуда у развијеном свету – закључио је министар Марковић.