„Старење и људска права“ била је централна тема на 10. јубиларном Међународном геронтолошком конгресу у београдском Сава центру, 18. и 19. маја 2018, који је окупио преко две стотине стручњака из социјалне и здравствене заштите из Србије, земаља региона, Европе, САД и Африке.

Радмила Урошевић, шеф Одсека за социјалну заштиту ГО Звездара, својим радом „Однос сениора према старењу као модел и индикатор остварених људских права“, представила је модел функционисања Волонтерског сервиса Звездаре као пример добре праксе у интервентној и превентивној подршци сениорима у развијању културе старења, остваривању људских права и свакодневног функционисања.

„Пракса општине Звездара – нагласила је Радмила Урошевић – интегрисана је у сталне активности сектора социјалне заштите кроз инситут неформалних помагача као помоћ и подршка социјално искљученим сениорима. Ова пракса одржива је и за друге локалне заједнице, будући да је препознао програмски буџет“ – завршила је Урошевић.

Волонтерски сервис је подржао рад Конгреса ангажовањем волонтерки из прогама „Школе енглеског за сениоре“ на тај начин што су седамнаестогодишње волонтерке – Драгана Степановић, Ивана Радовановић и Милица Бојовић преводиле излагања на енглески језик за стране учеснике а Јасмина Ћирић је преводила стручне радове који су објављени у зборнику радова учесника Конгреса.

Учесницима скупа Волонтерски сервис Звездаре поклонио је и препознатљиве магнете са волонтерским порукама.