У организацији Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара, поводом почетка Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, у уторак, 25.11.14. у Галерији „Бранко Миљковић“, Булевар краља Александра 298, одржано је отварање изложбе „Садизам у топлом дому“ младе уметнице Јане Стојаковић, која се кроз уметност бави темом насиља над женама.

Госте су у име Комисије за родну равноправност и Градске општине Звездара поздравиле Леила Руждић Трифуновић и Славица Брђовић. О поставци изложбе и ауторки је говорила Милица Стојаковић, теоретичарка.

Славица Брђовић је упознала присутне са активностима и радом Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара, а Леила Руждић Трифуновић је рекла да насиље над женама постоји и да га има много више него што је видљиво. Она је рекла да се данас против насиља највише боре невладине организације и да је потребно да држава почне систематски да се бави овим проблемом. Она је рекла да је Закон добар, али се не примењује увек и да је насиље у породици посебна појава којом не могу да се баве сви људи који су професионалци у свом пољу, већ да морају да буду едуковани за овај проблем.

Говорећи о својој изложби, Јана Стојаковић је рекла да се темом насиља над женама она бави и да радови које посетиоци могу да виде на изложби нису настала због овог догађаја. Она је рекла да јој је драго што је ова изложба настала, јер треба да се подигне свест људи о томе шта се дешава иза затворених врата унутар домова. Насиља над женама има и у Србији и на Западу, али га нико не види и нисмо га свесни.

Изложба је мултимедијална, а чине је:

– фотографије под називом „Садо-мазо домаћица“,

– експериментални филм „На путу за брачне воде“ у режији Јане Стојаковић,

– инсталација „Божје слово“ коју чине одштампани цитати из различитих законика, који се односе на мушкарчево право да туче жену, а уз сваки цитат по један предмет којим се извршава насиље над женом (штап, каиш, тигањ, шака, бич). Инсталацију прати истоимени текст који говори о женској потчињености у односу на мушкарца, кроз читаву, нама познату, људску историју.

Изложба ће бити отворена до 03. децембра 2014, а посетиоци ће моћи да разговарају са уметницом у четвртак и петак, 27-ог и 28-ог новембра, од 16 до 18 сати.