У новом реконструисаном простору на Звездари, Миријевски венац бр.20, данас, 4. децембра 2014., отворена је „Кухиње на точковима”– услуга коју Удружење „Наша кућа“ реализује уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Истовремено обележен је Међународни дан ОСИ, као и Међународни дан волонтера.

У име домаћина госте су поздравили Едип Шерифов, председник ГО Звездара и Аница Спасов, председница Удружења „Наша кућа“, а присутнима су се обратили и њ.е. Нилс Рагнар Камсвåг, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду, Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације и Богдан Гавански из УСАИД – Института за одрживе заједнице.

Осим званица из Града и Општине, отварању „Кухиње на точковима“ присуствовале су волонтерке из „Волонтерског сервиса Звездаре“, као и особе са инвалидитетом.

“Кухиња на точковима” је услуга свакодневне доставе квалитетних и топлих оброка на кућне адресе свима којима је потребна редовна исхрана коју не могу или немају времена сами да обезбеде.

Настала је као иницијатива Удружења родитеља “Наша кућа”, чија је мисија друштвено укључивање младих са интелектуалним сметњама кроз запошљавање.

Идеја је била покретање услуге у локалној заједници која ће омогућити запошљавање младих са интелектуалним сметњама на свакодневном достављању оброка старијима, тешко покретнима и болеснима, чиме се спречава њихово измештање у домове.

Током 2012. године Удружење „Наша кућа“ покренуло је пилот пројекат и доставило више од 5.000 оброка нашим старијим суграђанима, уз подршку Балканског фонда за локалне иницијативе (БЦИФ), Католичке службе помоћи (ЦРС), Царитас и Делегације Европске уније у Србији.

Пилот пројекат је указао да је нужно да се повећа капацитет, јер је ова услуга више од доставе.

Градска општина Звездра је Удружењу 2013. године доделила простор од 200 м2 како би капацитет услуге био повећан.

Током 2014. године простор је реконструисан уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке, Траг Фондације (УСАИД), Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), Хyпо Алпе-Адриа Банке, Цоца-Цола Хеллениц Србије, Страусс Адриатица, Wаген траде и бројних других донатора из корпоративног сектора.

Изјаве се налазе у наставку текста:

Едип Шерифов, председник ГО Звездара
„Када имате, са једне стране Општину која се у свом програму доминантно бави поштовањем људских права, укидањем свих врста дискриминације и пружањем једнаких шанси за све, а са друге стране људе као што је госпођа Спасов, који су пре свега храбри, а онда и упорни, веома се лако договорите. Захваљујући свим пријатељима, донаторима и нашој заједничкој сарадњи ово је круна нашег двогодишњег познанства, овај диван простор који је отворен на задовољство младих људи који ће остварити достојно право на рад и корисника који ће имати прилику да уживају у веома квалитетним оброцима. Борба свих нас у годинама које долазе је да он преживи и буде само једна клица и почетак правог модерног социјаланог предузетништва које треба да буде присутно и заступљено у свим градским општинама. И наш притисак на више органе власти да се коначно донесе један модеран закон који ће пружити прилику овим људима да остваре право да у овој земљи живе достојно као и сви остали људи. За крај ћу да вам кажем, можда делује субјективно, да у послу једног просечног председника општине у Србији 95% ствари није лепо, али постоје три или четри ствари које вам дају енергију и тврде да радите праву ствар и терају вас да издржите до краја, „Кухиња на точковима“ је сигурно једна од тога.”

Аница Спасов, председница Удружења „Наша кућа“

„Кухиња” је замишљена као иновативна услуга и као припрема и достава оброка на кућне адресе старијим суграђанима онима који су тешко покретни и болесни и свим осталима. Позив је за све друге заинтересоване да могу да користе наше услуге кетеринга и топлих оброка јер на тај начин могу да допринесу развоју „Кухиње”. На улазу ћете добити коверте у којима је једна картица и позив да се прикључите нашем клубу покретача „Кухиње”, јер на паноу стоји списак оних који су донирали своје време, знање, новац и опрему и који су обезбедили почетак њеног рада.”

Њ.Е. Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду

„Овај пројекат је добра илустрација како социјално предузетништво може да ради. Постоје две користи које овај пројекат доноси, прва је помоћ незапосленим младим људима са развојним потешкоћама, а други правац и корист коју овај пројекат доноси је помоћ људима коју су болесни и стари да добију кувану храну која им је потребна. И веома нам је драго да видимо врло блиску и успешну сарадњу са Општином на овом пројекту. И да је овај пројекат јако добро уклопљен у развојни план Општине. Зато што је кључ успешне сарадње у социјалном предузетништву блиска сарадња између Управе и организација које учествују у томе.”

Богдан Гавански, УСАИД – Институт за одрживе заједнице

„Желим да кажем кратко да Институт за одрживе заједнице као стратешки партнер УСАИД-а на програмима подршке цивилном друштву у Србији подржава управо овакве иницијативе кроз које се практично преламају неки основни стратешки правци нашег деловања и наши циљеви, а то је пре свега јачање утицаја и капацитета цивилног сектора и његово умрежавање са свим осталим важним друштвеним актерима и чиниоцима, препознавање потреба грађана и развијање услуга којима се излази у сусрет тим потребама. Сматрам да је организација „Наша кућа” заиста направила велики искорак у процесима и социјалне инклузије и социјаним иновацијама и социјалног предузетништва тако што је на један изузетан начин препознала потребе својих корисника и унапредила своје услуге и сервисе, умрежила се са свим важним актерима у читавом том контексту социјалне инклузије и заиста на један извандредан начин показала како једна мала локална организација може да направи велике ствари када постоји воља, када постоји енергија, када постоји ентузијазам, воља за учењем и када постоје капацитети.”