Делегација кинеског града Нантонг, коју је предводио Хуан Веидонг , председник Градског комитета града Нантонг, посетила је у понедељак, 15.10. Градску општину Звездара у којој су са члановима делегације разговарали Милош Игњатовић, председник ГО Звездара, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља у Влади РС задужена за популациону политику и демографију, Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара, Роберт Милићевић, члан Већа ГО Звездара и Јелена Папић, шефица Кабинета председника ГО Звездара.

У име Градске општине Звездара госте је поздравио председник ГО Звездара Милош Игњатовић који је рекао да му је част и задовољство да угости делегацију братског града Нантонг са којим Општина Звездара већ дуже време негује пријатељство, као што пријатељство негују и српски и кинески народи о чему је могао да се увери када је посетио Нантонг.

Хуан Вендонг је, у име делегације Нантонга, захвалио на пријему и рекао да му је драго што су посетили Звездару и што су имали прилику да се увере у пријатељство Кине и Србије. Он је истакао да му је драго што између Нантонга и Звездаре постоји тако добра сарадња и изразио наду да ће та сарадња у наредном периоду бити још боља, јер је томе допринела и посета делегације Општине Звездара граду Нантонг. Истакао је да је Општину Звездара прошле године посетио заменик градоначелника Нантонга, а сада се у делегацији налазе људи из Владе и Већа Нантонга као и привредници, а то треба да допринесе још бољој сарадњи у здравству, образовању и привреди, као и у другим областима.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља у Влади РС задужена за популациону политику и демографију је у име Владе Републике Србије поздравила госте из Кине и рекла да су председници наше две државе започели добру сарадњу која се реализује и на Звездари. Она је захвалила Кини на принципијелном ставу по питању КиМ у вези са очувањем територијалног интегритета и суверенитета Србије и истакла жељу Србије да са Републиком Кином има дугу и успешну сарадњу Говорећи о популационој политици и демографији истакла је разлике између Кине и Србије, али и сличности, јер у обе земље становништво све више стари, па је просечна старост у Србији 43, а у Кини 37 година. Проблем који са собом носи старење становништва је један од оних које ће обе државе морати да решавају у наредном периоду, а област популационе политике је она у којој се заједничким радом и залагањем могу постићи добри резултати, јер је планирање живота старијих чланова породице важно и у Србији и у Кини. Проф. др Славица Ђукић Дејановић је захвалила и Општини Звездара због позива на овај састанак са жељом да сарадња ГО Звездара и града Нантонг буде подигнута на државни ниво.

Заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић је истакао да је битно да се у наредном периоду развије сарадња између школа са Звездаре и оних иѕ Нантонга и навео да састанку присуствује и Раде Зејак, директор VI београдске гимназије чији ученици већ 7-8 година у школи могу добровољно да уче кинески језик, па би им даља сарадња Општине и Нантонга у овој области пружила могућност да посете овај лепи град и упознају се са начином живота у њему. Таква сарадња у образовању, у међусобној комуникацији младих је гаранција за будућност и добру сарадњу.

Хуан Вендонг је рекао да будућност треба да зависи од младих и да је образовање драгоцена област за будућу сарадњу. Деца са Звездаре су добродошла у Нантонг, а деца из Нантонга, такође, имају жељу да посете Звездару и да се упознају са животом у Београду и Србији.

Након састанка у Општини Звездара делегација града Нантонг је, са представницима ГО Звездара, посетила Клиничко болнички центар „Звездара” у коме их је са својим тимом примио директор проф. др Петар Сворцан,  који им је  представио историјат и рад ове реномиране здравствене установе.