Поводом Светског дана борбе против СИДЕ, а у оквиру Манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“ у четвртак, 01.12.16. од 9:30 – 13 сати у великој сали ГО Звездара, Булевар краља Александра 77, први спрат, биће одржана „Жива библиотека“ у организацији Комисије за родну равноправност, Асоцијације „Жена плус“, АС Центрa, Креативног омладинског центра Панчева за борбу против сиде Компас, Повереника за заштиту равноправности, Савета Европе и Министарства омладине и спорта.

На догађају ће бити 15 књига, тј. људи који припадају угроженим групама, али и неке јавне личности (особе са ХИВ-ом, особе са инвалидитетом, ЛГБТ особе, особе жртве насиља и др).

Библиотекари, као и у стандардној библиотеци који дочекују читаоце и учлањавају их у библиотеку и, наравно, нуде књиге које су на располагању из каталога. Читалац води разговор 1 на 1, највише пола сата. Сваки читалац је дужан да пре сусрета са књигом прихвати правила живе библиотеке да не сме да наноси штету књизи, да мора да поштује њено или његово достојанство и да је дужан да књигу врати у истом психофизичком стању у коме је затекао на почетку разговора.

Циљ је да се разбију стереотипи и предрасуде о људима који се налазе у неком проблему и врло добар начин борбе против стигме и дискриминације. Дан одржавања „Живе библиотеке” се поклапа са Светским даном борбе против ХИВ/АИДС-а, са кога је и потребно послати поруку против дискриминисања људи који живе са ХИВ/АИДС-ом.

Истог дана од 8,30 до 10 сати на тргу испред ГО Звездара организована је улична акција поделе промо материјала и разговора са грађанкама и грађанима поводом Светског дана борбе против сиде.

У 18 сати у Галерија „Бранко Миљковић“, Булевар краља Александра 298, – представљање пројекта „Сама је тражила“ и oтварање изложбе „Идеална жена – глува, слепа и нема“ Јане Стојаковић. Изложба је отворена до 10.12.2016.