Светски дан здравља и светски дан Рома биће обележени у недељу, 07. априла на теренима СЦ „Олимп“ на Звездари. У 9 сати почеће здравствени прегледи, а ако буде лепо време у 9,30 сати кренуће традиционална шетња за здравље на чијем челу ће бити Едип Шерифов, председник ГО Звездара, који ће у 10 сати отворити и најавити такмичења у фудбалу и шаху у оквиру обележавања Светског дана Рома.

1. Градска општина Звездара, Спортски центар „Олимп“ и три здравствене установе са Звездаре: Дом здравља, КБЦ „Звездара“ и Градски завод за плућне болести и туберкулозу, и ове године обележавају Светски дан здравља манифестацијом која ће се одржати у СЦ „Олимп”(улица Вјекослава Ковача 11), у недељу, 07. априла 2013, од 9 до 12 сати.

На манифестацији ће учествовати и Градски завод за хитну медицинску помоћ са лекарима и екипом, Градски завод за јавно здравље, Удружење за превенцију и лечење остеопорозе (УПЛОС), Асоцијација „Жена плус“, као и Медицинска, Зуботехничка и Фармацеутско-физиотерапеутска школа.

Овогодишња тема је висок крвни притисак, а крајњи циљ обележавања дана здравља је да се смањи број инфарката и можданих удара, а грађани ће имати прилику да измере шећер у крви, крвни притисак, ЕКГ, спирометрију, да добију савет лекара и нутриционисте о здравој исхрани, да добију савете дерматолога, као и да прецизно измере висину и тежину.

Поред бесплатних здравствених прегледа, посетиоци СЦ „Олимп” ће моћи да уживају у разним активностима у циљу промоције здравих стилова живота, као и да учине хумано дело и буду добровољни даваоци крви. Посебно важно за млађе особе је да ће моћи да се информишу о опасностима ризичног понашања и облицима заштите.

2. Истог дана од 10.00 до 14.00 часова, поводом 8. априла, Светског дана Рома, Градска општина Звездара и Kooрдинациони центар за укључивање Рома организују турнир у малом фудбалу и шаху који ће се одржати на теренима СЦ „Олимп“, а отвориће га Едип Шедрифов, председник Градске општине Звездара.

У малом фудбалу такмичиће се 6 ромских екипа. За три првопласиране екипе у малом фудбалу обезбеђени су пехари, а пехар ће добити и најбољи фудбалер турнира.

На турниру у брзопотезном шаху учествоваће око 20 такмичара који су и најбољи представници из својих насеља. Победник турнира добиће пехар, а сви учесници у фудбалу и шаху добиће медаље. Пре финалног меча, одржаће се ревијална утакмица у женском фудбалу.

Свечано проглашење победника и уручење пехара и медаља одржаће се у 14 часова.

Позивамо и ВАС да присуствујете овим догађајима и проверите своје здравље.