Градска општина Звездара је у среду 16. октобра обележила Дан општине – сећање на ослобођење Звездаре у Другом светском рату, богатим културно-спортским и меморијалним програмом.

Обележавање Дана општине почело је у 9 сати када су представнике СУБНОР-а у ГО Звездара примили Едип Шерифов, председник општине и Душан Игњатовић, председник Скупштине општине, а настављено је у 10 часова одавањем почасти и полагањем венаца на споменик испред Шесте београдске гимназије. Споменик је подигнут у знак сећања на ђаке ове гимназије који су дали своје животе у борби за ослобођење Звездаре у Другом светском рату. У име Општине венац на споменик су положили Едип Шерифов, председник ГО Звездара, Зоран Вулетић, заменик председника ГО Звездара и Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара. Цвеће је положено и на спомен плочу погинулим ученицима која се налази у холу VI гимназије.

Обележавања Дана општине настављено је у Спортском центру „Олимп – Звездара“ од 12 часова где је одиграна ревијална кошаркашка утакмица у којој су учествовали, знаменити Звездарци и Звездарке из сфере спорта и културе. Међу њима су се нашли: Светлана Цеца Китић, Срећко Јарић, Душан Дуда Ивковић, Бранко Падежанин, Александар Петровић познатији као Аца Селтик, Милан Калинић, председник Скупштине општине Звездара, Душан Игњатовић и председник Градске општине Звездара, Едип Шерифов, пружајући подршку неко на терену, неко са клупе. После ревијалне утакмице одржан је кошаркашки турнир за четири екипе звездарских средњих школа. Сви учесници турнира су добили медаље, а победничка екипа и пехар.

Централну прославу 16. октобра, која се одржавала у Звездара театру са почетком у 18 часова, обележио је богат културно-забавни програм. Поред филма о историји Звездаре и историјату ослобођења општине, посетиоци су могли да чују стихове и песме о Звездари и да уживају у забавном програму у коме су учествовали Звездарци/ке Дејан Цукић, Ортодокс Келтси, Сузана Шуваковић, Снежана Савић, Вицо Дардић, Ђамбо ђембе, Николина Ковачевић и многи други.

Едип Шерифов, председник општине Звездара је поводом 16. октобра рекао да је антифашизам једна од најважнијих тековина 20. века, вредна поштовања. „Полагањем венаца на споменик палим ђацима и професорима показујемо уважавање и памћење прошлости, а имамо одговорност и према будућности и генерацијама које долазе, за које треба да створимо још боље услове за живот. Од периферне општине, некадашњег Петог рејона, ово је сада једна модерна централна градска општина, по прошлогодишњој анкети проглашена за најпожељније место за живот Београђана. Напори људи који раде у Општини и мене као председника треба да омогуће још боље резултате у годинама које долазе, првенствено водећи рачуна о будућим нараштајима, као и о најстаријим становницима Звездаре, чије будуће године треба да протекну што квалитетније. Борба је заједничка и мислимо да ће бити успешна.“

Поводом обележавања Дана општине Звездара, председник Скупштине ГО Звездара Душан Игњатовић је рекао да је, „према истраживањима, Звездара једна од најлепших општина за живот у граду а данашњи дан је најзначајнији дан у историји Звездаре, која се развила после 16. октобра и Другог светског рата. Звездара је једна од највећих општина у граду, а ми смо данас после 20 година поново у фази да обележавамо Дан општине 16. октобар, јер се од 1993. до сада овај празник није обележавао. Ове године Скупштина општине је донела одлуку да 16. октобар поново буде Дан општине.“

Бројни гости, међу којима су били и бивши председници општине, челници звездарских школа, вртића, здравствених установа и предузећа, наставили су дружење након програма у фоајеу Звездара театра.