У сусрет Међународном дану образовања о заштити животне средине (26. јануар), Геодетска техничка школа, у сарадњи са Привредном комором Београда и Привредном комором Србије, одржала je 22. јануара 2018. панел дискусију, са темом образовање о заштити животне средине.

Панелисти и сарадници школе су своје искуство у раду у области заштите животне средине пренели ученицима звездарских основних школа: „Десанка Максимовић“, „Вељко Дугошевић“ и „Драгојло Дудић“, средње Геодетске техничке школе  и осталим посетиоцима.

Јагода Петровић-Укај, координаторка Еко-школе, модераторка панел дискусије, указала је на потребу за квалитетнијим образовањем у области заштите животне средине, које ће своју примену имати у свакодневном животу младих, будућих носилаца нашег друштва, а подсетила је на следећи податак:

„Прва конференција о заштити животне средине одржана у Штокхолму 1972. године била је главни покретач свести и реакција о капацитету планете Земље, расту људске популације и потреби да се мења свест и начин коришћења ресурса, односно заштићује и унапређује стање животне средине. Образовање о заштити животне средине је интерактиван процес који има за циљ да пробуди у људима свест о еколошким проблемима локално (у окружењу у којем човек непосредно живи) и глобално сагледано са аспекта пробијања капацитета планете.“

О унапређењу рада у области заштите животне средине говорили су експерти: др Снежана Антонијевић, ЈКП „Зеленило Београд“, Мр Александра Младеновић, председница струковног удружења Амбасадори одрживог развоја и животне средине, Сњежана Глумац, представница  Секретаријата за заштиту животне средине града Београда, Биљана Пантелић, представица Удружења Звездарски еколошки центар ЗЕЦ, Јелена Плавански, руководилац  центра за екологију Привредне коморе Београда.

Радионица, као практична демонстрација и сублимација теоријског дела овог панела показала је да су учесници – ученици основних и средњих школа одговорили и показали високо разумевање и свест о потреби ширења еколошке свести међу вршњацима.

Посебну пажњу привукао је перформанс Звездарског еколошког центра ЗЕЦ. Биљана Пантелић и Бојана Лукић са групом учесника кроз игру и занимљив дијалог дочарале су важност процесa примарнe селекцијe и рециклажe.

Успешној реализацији овог догађаја допринели су и чланови Еко-одбора школе, Гордана Јовановић из Завода за плућне болести и туберкулозу, директорка школе Марији Радић, психолог школе Ружица Петровић Гашевић, као и ученици Срећко Ивановић и Милица Арсић.