Усвојена је нова одлука Републичког штаба да од данас не могу да раде фризерски и салони лепоте, као ни кладионице и коцкарнице. Ванредно стање изискује да се из дана у дан мењају мере заштите, и ми се као Град томе прилагођавамо, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за ТВ Прва.

Никодијевић је нагласио да је до четвртка, 1.4.2020. постојала могућност рада објеката са услужном делатношћу, као и кладионица, али да по препоруци стручњака, а по новим републичким мерама, Београдски штаб данас потврђује ову одлуку.

– Штаб ће данас Комуналној инспекцији наложити да контролише спровођење те наредбе Републичког штаба. Како време буде одмицало, могуће је да ће бити и нових мера којима ћемо се прилагођавати. Наш посао је да све одлуке које препоруче стручњаци, а усвоји и доносе Републички штаб, спроведемо у дело. Трудимо се да и поред тога, колико је могуће, олакшамо и омогућимо Београђанима нормалнији начин функционисања у ванредном стању – појаснио је он.

Председник Скупштине града подсетио је да је једна од мера заштите и затварање пијаца, те да је у току прављење базе података произвођача пољопривредних производа који су у могућности да своје производе достављају суграђанима на кућну адресу.

– Трудићемо се да помогнемо и малим произвођачима који деценијама продају своју робу на београдским пијацама, али и грађанима да могу да купе неке од производа које су куповали на пијацама код својих продаваца. Предузеће „Градске пијаце” донело је ову одлуку и на свом сајту ће објавити контакте свих оних који су у могућности да врше доставу на кућну адресу, па ће и њима требати мало времена да се организују, као и грађанима да се навикну на промене – рекао је Никодијевић и додао да овакве ситуације, као што је ванредно стање, траже нова решења, али и очекивања да покажемо солидарност.

Никодијевић је истакао да се труде да изађу у сусрет грађанима и да се у овим тренуцима што боље организују и олакшају могућности.

– Овакву одлуку донели смо пре неколико дана. Никада ништа слично нисмо радили и за нас је ово новина. Покушавамо да је разрадимо и да ступимо у контакт са што више продаваца и произвођача са пијаца, како бисмо видели ко може да врши доставу и на којим деловима територије Београда. У наредних пар дана започећемо са пробним радом. Зато позивмо грађане да буду стрпљиви, како би продавци могли да се прилагоде. Ову ситуацију наметнула је и мера затварања ресторана који су се углавном преоријентисали на кућну доставу, а која је повећана за 80 одсто – закључио је председник Скупштине града.