Трећи Фестивал креативне рециклажe у организацији партнерских удружењa „Звездарски еколошки центар-ЗЕЦ“ и „Чувари заната“ одржан је у недељу, 17. новембра 2019. у Театру „Вук“, Булевар краља Александра 77а, на Звездари.

За Фестивал се пријавило и учествовало је 34 учесника: 2 предшколске установе, 10 школа, 9 удружења, 10 појединаца, 2 вискокошколске установе и 1 позоришна трупа, тако да је укључујући учеснике, публику, организаторе, породице и волонтере који су помагали, у Тетру „Вук” током трајања Фестивала било око 300 посетилаца.

У име Градске општине Звездара Фестивалу су присуствовали заменик председника ГО Звездара Виолета Филип,  чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Роберт Милићевић и Горан Јевтић, заменик начелника Управе ГО Звездара. Фестивалу су присуствовали и члан Градског већа Града Београда Владимир Јестратијевић, представници Секретаријата за заштиту животне средине Александар Ћирић и Гордана Шћепановић, као и специјални гост  глумац Фуад Табучић и пријатељ Фестивала Шин Јиншенг власник фирме Хаи Тиан.

Предшколци из вртића, ученици основних и средњих школа, удружења, представници високошколских установа,. као и неколико појединаца, презентовали су, свако на свој начин, своје радове, креативност или досадашње активности инспирисане жељом за очувањем природе и животне средине.

У првом делу програма на сцени „Култ“под називом „Еко креатива на сцени“ кратким драмским формама, мини концертима, филмовима и литерарним радовима на разне еколошке теме представили су се вртићи и школе и позоришна трупа.

Под називом „Рециклирај, али креативно“ у мултимедијалној сали одвијала се изложба и представљање еко удружења, школа и факултета, а цео програм крунисан је панел дискусијом на тему перспективе рециклаже.

На уметнички начин Фестивал је окупио, упознао и повезао све који се темом бриге и очувања животне средине баве на било који начин, а уметност им помаже да подигну свест свих генерација о важности теме. На панел дискусији отворене су теме које се тичу целог друштва, али је снажна порука и одлука да овај процес траје и да ће бити настављен удруженом енергијом и креативношћу,. а све у циљу очувања природе и заштите животне средине и здравља људи, са указивањем на актуелне проблеме у области екологије.

Учесници Фестивала креативне рециклаже:

Предшколска установа – „ЦВЕТИЋ “ Звездара, Предшколска установа Звездара – Звездани гај“,ШОСО “Мара Мандић”, Панчево, ОШ „Ћирило и Методије“, Београд, ОШ „Посавски партизани“, Обреновац, Геодетска техничка школа, Београд, ОШ „Павле Савић“, Београд, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“, Београд, ОШ „Десанка Максимовић“, Београд, ОШ „Драгојло Дудућ“, Београд, ОШ „Монтесори“, Београд, ОШ „Бошко Буха“, Београд, Едукативни центар „ЛаРу“ Београд, Удружење МНРО ,,Звездара“, Удружење особа са посебним потребама „ОПП Вождовац“ – Дневни боравак „Заједно“, Позозришна рупа „ТрагомМаг“, Београд, Невладино непрофитно удружење „Дечија еколошка академија“, Нови Сад, Удружење „ИмпактЕко“, Београд, Удружење „Средина“, Београд, Удружење „Дете–заштитник планете“, Београд, Удружење грађана „Мини еко зона“, Београд, Удружење грађана „Вељко Влаховић“, Београд, Факултет за примењену екологију „Футура“, Београд, Удружење грађана „Повратак природи-Грађански форум за екологију и културу“, Београд, Београдска политехника-Висока школа струковних студија, Јасмина Санадер, филмски костимограф и Ана Трошић, модни креатор, Слађана Петровић, Зорица Козомора, Ђурђа Мијаиловић и Весна Миљковић, Матеја Мирковић, Мина Миленковић, Ана Табучић, виолина и Веселинка Весна Јурић.

Програм су водили Славица Брђовић и Фуад Табучић.

Пројекат „Фестивал креативне рециклаже” реализован је у оквиру јавног конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката од јавног интереса у области заштите животне средине под покровитељством Секретаријата за заштиту животне средине градске управе Београда и уз подршку Градске општине Звездара, Театра „Вук“ и Академије пословних струковних студија Београд.