У Волонтерском сервису Звездаре, у оквиру програма обележавања Дечије недеље на Звездари, четвртак, 10. октобра одржан је програм „Мостови међу генерацијама“ – креативна радионица израде букмаркера и магнета са порукама о дечијим правима за све генерације.

Овогодишња Дечија недеља је у знаку великог јубилеја – 30 година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета. Конвенција је усвојена 20. новембра 1989. године на Генералној скупштини Уједињених нација и представља најзначајнији међународни документ у области људских права који се тиче детета.

Зато је и тема радионице била везана за дечија права. У уводном делу учесници су се подсетили Конвенције и „Буквара дечјих права“ Љубивоја Ршумовића уз чије стихове о „Мргуду“ и „Доктору за проблеме“ су одрастали. Уз стручно вођење Јелене Миљуш из Волонтерског сервиса Зведаре, бојили су, сецкали, лепили, забављали се и израдили педесетак магнета и букмаркера са порукама о правима детета.

На радионици је учествовало 25  ученика из основних школа: „Јелена Ћетковић“, „Марија Бурсаћ“, „Вељко Дугошевић“ и „Иван Горан Ковачић“ са својим наставницима, а направљене магнете и букмаркере ће сачувати за успомену или поклонити родитељима и пријатељима.

У петак, 11. октобра у Библиотеци-галерији “Бранко Миљковић”, у оквиру већ традиционалог  циклуса „Eво добре књиге” (сусрети деце са књигама и писцима Издавачке куће „Креативни центар”)  биће одржана књижевно-ликовна интерактивна радионица за млађе основце под називом „Дар-мар“, што је назив истоимене књиге у издању „Креативног центра“. Са звездарским основцима дружиће се Драгана Младеновић, ауторка књиге,  Борис Кузмановић, илустратор   и Јелена Драгојловић, ПР „Креативног центра”

Покровитељ програма Дечја недеља на Звездари је Градска општина Звездара, а поред Пријатеља деце Звездаре у реализацији активности учествују: Волонтерски сервис Звездаре, Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Библиотека „Вук Караџић“, Предшколска установа „Звездара“, основне и средње школе на Звездари.