Генерација урбаних баштована, различитих година и интересовања, везана ентузијазмом заљубљеника у биљке, са пажњом је пратила двосатно предавање у Галерији „Миљковић”, симболично одржано на први дан пролећа.

Које биљке могу да се гаје на северној страни, а шта изнад осмог спрата у згради, само су нека од питања на које су слушаоци добили стручне одговоре од Драгане Туцовић Баранац, пејзажног архитекте, ауторке у„Зеленог бонтона“, која је дала савете о врстама биља и начинима уређења спољних и унутрашњих простора уз живописне фотографије раскошних башти, вртова, балкона.

Папричице и парадајз које успевају на малом балкону, биљке које боље расту заједно, помажући једна другој, само су неке од тема Славице Раковић, архитекте, која је говорила о еколошком дизајну и новим, одрживим начинима садње, искуствима уређења пермакултура врта и акцијама урбаних баштована, које су се претвориле у незаборавне сате комшијских дружења.

Славица Ступарушић, новинарка и инжењер хортикултуре, одвела је посетиоце причом у диван фрушкогорски врт, показала практичне примере гајења зачинског и лековитог биља, препоручила литературу, дајући савете о новин начинима коришћења биљака у кулинарству и свакодневном животу.

Поклоне за полазнике „Мале школе баштованства“, садни и расадни материјал, обезбедили су Волонтерски сервис Звездаре, урбани баштовани из „Удружења архитеката за заштиту струке“ и ЈП „Градско зеленило“

Бројна питања посетилаца и велико интересовање суграђана који нису успели да стану у салу Галерије „Миљковић, отворили су простор за нову „Малу школу за урбане баштване“ која ће се одржати у истом простору у петак, 24. марта од 11 до 13 часова.

Пријављивање за нови термин обавља се путем телефона 3405 722 од 8 до 14 часова, радним данима.