Нова Еко радионица удружења Звездарски еколошки центар и Чувари заната одржана је 8.октобра, тема октобарске радионице је „ЗДРАВИ СТИЛОВИ ЖИВОТА“. Водитељка радионице била је волонтерка Душица која је на једноставан начин одржала почетни кратак курс Квилинг технике.

„Квилинг техника се другачије назива и филигрански папир и у наjопштијем смислу  представља уметност стварања украса, предмета и експоната од папира. Оно што нас је повело у ову дивну авантуру јесте историjски податак да су још у 15. веку у доба ренесенсе француске и италијанске монахиње користиле  остатке позлаћеног папира који није могао да се  употреби за декорацију верских објеката  и од тога стварале украсне предмете. Дакле, ово је још један сјајан историjски  пример пренамене /реупотребе. Ова техника је постала разонода женама, а данас се препоручује у раду са децом зато што је опуштaјућа и  утиче на развој моторике и креативног духа. Користећи  ову технику за рад, од старог и новог папира добићемо експонате  који ће такопђе бити искоришћени за изложбу коју припремају удружење Звездарски еколошки центар и Чувари заната“ – рекла је волонтерка Душица.

Основни циљ радионица је подизање еколошке свести шире јавности и указивање на значај очувања и одбране животне средине и здравља људи и планете Земље, кроз едукативно – креативни приступ.

Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ и „Чувари заната”сваког четвртка од 18-20 часова у „ Клубу 503“, ул. Бул. краља Александра бр. 503, организују бесплатне еколошке радионице под називом „Креативна одговорност – може свако јер је лако“. За све учеснике радионица обезбеђен је материјал, заштитне маске и освежење.

Према речима водитељки радионица Биљане и Бојане следећа радионица ће бити одржана у четвртак, 15.10.2020. године.