У Скупштинској сали Градске општине Звездара, Удружење „Први корак”, у сарадњи са Волонтерским сервисом Звездаре, у петак 25.октобра реализовало је радионицу и едукацију на тему значаја, посебно за становнике великих градова, „дружења” са биљкама и природом.

Заинтересовани су имали прилику да сазнају како можемо да, гајењем цвећа, лековитог биља и бригом за наше терасе, дворишта, прозоре и зелене површине у насељима у којима живимо, хуманизујемо средину у којој живимо али и нас саме.

Радионичарка и едукаторка Славица Ступарушић, новинар и инжењер хортикултуре објаснила је присутнима да ове активности никад не захтевају велике трошкове, али добру вољу и мотивисаност- свакако да.Она је нагласила да ботаника душе постоји и да је она важна и за ботаничаре и за саме  биљке.Све што посадимо успеће али само ако му посветимо пажњу јер биљке осећају и знају шта хоће и шта неће. Тако, нагласила је Ступарушић, после парадајза на исто земљиште „воли“ да дође краставац а пасуљ, који је најраспрострањенија биљка у Србији и свету, добра је претходница многим биљкама јер у земљишту везује азот. Радионичарка је открила и тајну повезаност ружа и винограда, кадифе и повртњака. О свему томе пише у књизи која је настала захваљујући ауторкином знању али и интеракцији са учесницима радионица које пуних шест година волонтерски реализује на Звездари.

Ова и претходна радионица које су назване „Ботаника  душе“ по радном наслову будуће књиге,  намењена је старијим али и суграђанима свих генерација, реализује се у оквиру пројекта „Ботаника душе” који суфинансира Градска општина Звездара путем јавног конкурса за избор пројеката/програма удружења грађана у 2019.години.

Након  излагања и практичних савета и упутстава, садашњи и будући „ботаничари”  постављали су питања али и износили своја добра искуства у гајењу биљака. За све учеснике, Удружење „Први корак” припремило је поклоне- препоруке за гајење биљака у урбаним условима као и семење цвећа,зачина и поврћа. Прича о семењу је захтевала посебну пажњу јер живимо у времену у којем генетски модификован свет биљака постаје осујећен у свом природном репродуковању. Због тога је семење које је поклоњено на крају радионице домаће и, ако се ботаничари буду мало потрудили, већ следеће године даће много парадајза, паприка, бундеве, диње, першуна, блитве, невена и кадифе.