Седница Локалног савета за запошљавање Градске општине Звездара, којом је председавао председник ГО Звездара и председник Савета Милош Игњатовић, одржана је.у Општини у среду, 3.јуна.

Поред чланова Савета – Милоша Игњатовића, Виолете Филип, Радмиле Урошевић (ГО Звездара), Браниславе Познановић (НСЗ-Филијала Звездара) и Јагоде Планојевић (Друштво за спорт и рекреацију инвалида Звездара), седници су присуствовале и Весна Живковић Костић, начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво НСЗ – Филијале за Београд и Ивана Мартиновић, начелница Одељења за привреду и финансије ГО Звездара.

Чланови Савета су донели Одлуку да Општина и ове године распише Јавни позив за извођење јавних радова у областима: 1) Одржавање и заштита животне средине и природе, 2) Одржавање и обнављање јавне инфраструктуре и 3) социјалне заштите и хуманитарног рада. Конкурс ће бити расписан већ наредних дана и објављен на сајтовима Општине и Националне службе за запошљавање.

Милош Игњатовић је нагласио да Општина четврту годину заредом издваја средства за активне мере запошљавања као важне активности за најугроженије суграђане. У 2020. години планирана средства у буџету Градске општине Звездара за активну меру политике запошљавања – јавни радови, у износу од 3.000.000,00 динара у целости ће бити утрошена на финансирање прихваћених јавних радова на конкурсу уколико буде прихватљивих пријављених програма.

На основу Локалног акционог плана за запошљавање Градске општине Звездара за 2020.годину који је усвојен на седници Скупштине општине 17.12.2019. Градска општина Звездара током године реализује различите активности, програме и пројекте који имају за циљ пружање подршке најугроженијим суграђанима у тражењу посла или самозапошљавању као дугорочном решењу за социјално угрожене појединце и породице. Овим документом су жене,млади до 30 година, старији од 50, припадници ромске популације, самохрани родитељи/једнородитељске породице и дугорочно незапослени дефинисани као категорије суграђа којима треба посебна помоћ и подршка.

Виолета Филип, заменица председника општине и Локалног савета истакла је сарадњу и помоћ представника Националне службе за запошљавање у реализацији активних мера запошљавања у свим фазама.

На седници је било речи и о другим активностима које су планиране ЛАПЗ-ом у првој половини године. Оне које нису реализоване због недавног ванредног стања биће реализоване у наредном периоду осим Сајма образовања који је требало да се одржи 19.марта у Академији пословних струковних студија Београд. Сајам запошљавања је најављен за последњи квартал текуће године.