Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је трибину „Шмекери разговарају, слабићи ударају“, која је одржана у ОШ Деспот Стефан Лазаревић на Звездари.

Догађају су присуствовали председник општине Звездара Милош Игњатовић, млади глумац Миодраг Радоњић, као и представници Управе криминалистичке полиције.

Петронијевић је основцима и њиховим родитељима поручио да се насиљем ништа не решава, те да се проблеми због којих је дошло до сукоба у случају насиља само продубљују.

– Вечерас настављамо акцију која скреће пажњу на постојање вршњачког насиља. Осим тога,  пројекат „Превенција вршњачког насиља“ едукује основце и њихове родитеље о мерама које се спроводе од стране државе и града у циљу спречавања овог вида насиља – рекао је Петронијевић.

Он је захвалио младом глумцу Миодрагу Радоњићукоји је подржао ову акцију, али и Општини Звездара и председнику Милошу Игњатовићу на сјајној организацији догађаја.

– Миодраг Радоњић као јавна личност може да пошаље поруку младим људима да се насиљем проблеми не решавају, већ се уводе у додатне проблеме. Желимо да поручимо деци да би требало да се друже, да буду пријатељи и да је насиље најгори одговор. Кроз едукацију деце и родитеља желимо да укажемо на проблем,  а не да се бавимо забранама и санкцијама. Читаво друштво би морало да се бави овом проблематиком, како би превенција вршњачког насиља била обављена на најбољи могући начин – закључио је Петронијевић.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић је изразио задовољство због чињенице да се  трибина о вршњачком насиљу одржава у основној школи која се налази на територији општине Звездара.

– Захвални смо Граду Београда и МУП-у, а Миријево смо изабрали због чињенице да смо ове године у две основне школе у овом делу Београда уписали укупно 18 одељења првог разреда. Важно нам је да укажемо на проблем вршачког насиља, као и на проблеме који из тога настају – рекао је Игњатовић.

Глумац Миодраг Радоњић сматра да је свака акција која подразумева продубљење свести о вршњачком насиљу код деце више него потребна.

– Надам се да ће деца саслушати и након вечерашње трибине имати већу свест о овом проблему. Сматрам да би родитељи такође требало да посвете доста пажње томе јер претпостављам да свака искра насиља потиче из породице. Стога мислим да је ова трибина посвећена родитељима исто колико и деци – рекао је Радоњић.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Град Београд, у сарадњи са партнерима, стручним школама и невладиним сектором, покренули су едукације на свим општинама у Београду у оквиру пројекта „Превенција вршњачког насиља”.