Поводом међународног Дана особа са инвалидитетом, у општини Звездара је u у среду, 4.12. 2019. одржан округли сто „Заједно лакше до посла“  у организацији ГО Звездара и УОСИ Београд.

На овом скупу, који је био посвећан проналажењу начина за лакше запошљавање особа са инвалидитетом, речено је да су особе са инвалидитетом дискриминисане, да јако тешко налазе посао јер се послодавци тешко одлучују да их запосле и да су најрањивија група управо особе између 45 и 60 година.

Председник УОСИ Београд Гордана Пушара рекла је да је неопходно променити закон по коме право на помоћ имају само особе са степеном инвалидитета од 90 одсто, да тај проценат треба смањити. Она је нагласила  и да је потребно подићи свест целокупног друштва о проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу и замолила послодавце да запошљавају особе са инвалидитетом.

На скупу су своја искуства са проблемима при запошљавању пренели и представници представници Удружења за слепе и слабовиде, чланови Удружења УОСИ Београд и други присутни.

Члан Већа ГО Звездара Владан Јеремић рекао је да је општина Звездара препознала потребе ове рањиве категорије још пре 15 година оснивањем Комисије за помоћ особама са инвалидитетом а након тога и кроз Канцеларију за помоћ особама са инвалидитетом која појединцима и породицама пружа помоћ и подршку у свакодневном функционисању. Он је такође истакао да је општина Звездара кроз програм унапређења социјалне заштите на територији ГО Звездара услугу превоза особа са инвалидитетом наменила као посебан вид подршке.

Испред Градског секретаријата за привреду присутнима се обратила Мира Богдановић која је рекла да секретаријат већ дужи низ година спроводи разне мере и активности у циљу подстицања запошљавања. Секретаријат је основао Савет за запошљавање у коме су чланице све институције које се баве запошљавањем али и представници Удружења особа са инвалидитетом. Из градског и републичког буџета за ову намену издваја се 27 милиона динара за спровођење јавног конкурса, за запошљавање из категорије теже запошљивих и за програм стручне праксе. Ови конкурси су у завршној фази и њима је подржано 170 незапослених лица, рекла је Богдановић. Она је истакла да субвенције, где би волели да се особе са инвалидитетом више пријављују јер би могли да прођу обуке за посао, износе 240 хиљада динара што покрива порезе и доприносе у првој години пословања на тржишту. Субвенције које добија послодавац који запосли особу са инвалидитетом износе 180 хиљада динара.

Миодраг Пешић из Центра за социјално предузетништво истакао је, као пример добре праксе, АМСС који је запослио два шампиона у паратеквонду и истакао да је овај центар у 2017.  години успешно спровео два пројекта, један са министарством за рад, борачка и социјална питања а други са секретаријатом за социјалну заштиту и да је захваљујући њима 50 особа са инвалидитетом нашло посао.

На скупу су учествовали и представници градских предузећа Београд пута, ГСП Београд, Београдског водовода и канализације и других градских предузећа које запошљавају особе са инвалидитетом.

Захвалнице за успешну сарадњу уручене су представницима Градског секретаријата за привреду, ГО Звездара и Градског центра за социјално предузетништво.