Међународна манифестација „16 дана активизма против насиља над женама“ почела је данас на Звездари Округлим столом под називом „Од Истамбулске конвенције до Звездарског Протокола“ – искуства и пракса у борби против насиља над женама.

А до 10. децембра, током трајања манифестације на Звездари ћи бити реализован низ догађаја који имају за тему борбу против насиља над женама.

Данашњем скупу, који је одржан у Библиотеци „Вук Караџић”, а којим је координирала Славица Брђовић, председница Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара, су присуствовали представници звездарских институција које, окупљене око Комисије за родну равноправност, већ 11 година заједно раде на решавању проблема породичног насиља и које су учествовале у пројекту “Повежимо заједницу“ након кога је 2009. године потписан Протокол о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици на територији ГО Звездара. представници/це невладиног сектора, гости, општински функционери и чланови/це Комисије за родну равноправност ГО Звездара која је организатор манифестације.

Учеснике/це скупа је поздравио Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара који је рекао да су у решавању проблема насиља над женама битна дела. Због тога је Општина Звездара пре 11 година оформила Комисију за родну равноправност, а следеће године и Канцеларију за правну и психосоцијалну помоћ жртвама насиља у породици која је једина канцеларија те врсте у земљи. Он је рекао да се Градска општина Звездара дуго и озбиљно бави овим проблемом и то током целе године, а не само током трајања ове кампање, и да ће тако бити и убудуће.

Леила Руждић Трифуновић, координаторка рада Канцеларије је присутне упознала са променама у законодавној политици и са потребом усклађивања постојећег Протокола са тиме, а глумице Оливера Викторовић Ђурашковић, Бранка Стојковић, Маја Митић и Тијана Милошевић извеле су део из представе „Сама је тражила”. Ксенија Крњајски, редитељка представе је рекла да се премијера очекује крајем јануара, а да наслов указује на стереотипну и традиционалну заснованост насиља над женама.

Изведени део из представе послужио је као једна од тема у даљем трајању Округлог стола на коме је разговарано о сарадњи звездарских институција на решавању проблема насиља у породици.

У име Мреже Жене против насиља и Аутономног женског центра Ведрана Лацмановић (АЖЦ) је обавестила присутне о петицији да се 18. мај прогласи даном сећања на убијене жене жртве насиља коју су потписали и присутни, а Розета Алексов из СКГО, координаторка за РР на локалном нивоу, је обавестила присутне да је Општина Звездара прошле године потписала Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу, један стратешки документ за родну равноправност за једнаке могућности жена и мушкараца.

Програм обележавања Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“ на Звездари се наставља у понедељак, 28.11. када ће у 12 сати у великој сала ГО Звездара, Бул. краља Александра 77, у организацији Звездарског еколошког центра и Комисије за родну равноправност бити одржам интерактивни сурет са средњошколцима: „Циркуларна економија – поглед у будућност“, женско предузетништво и самозапошљавање.