Осми Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште“, чији је оснивач и организатор Градска општина Звездара, отвара се у четвртак 15. априла у 11.30 сати у великој сали Установе културе „Вук Караџић“ представом „Тајна једне лутке“ Позориштанцета „Пуж“, којој ће претходити обраћање Бранка Коцкице и председника Градске општине Звездара, Милана Поповића.

Програм отварања је измењен због проглашења 15. априла за Дан жалости.

Првог дана Фестивала, који ће под слоганом „ВОЛИМ ТЕ ДО ЗВЕЗДАришта“ бити одржан од 15. до 22. априла 2010.г. у Установи културе „Вук Караџић“ (Булевар краља Александра 77а), у термину од 17 сати игра се представа „Пипи Дуга Чарапа“ позоришта „Бошко Буха“, а у наредних шест дана малишане очекује још 14 изузетних представа и занимљиви пратећи програми.

Информације о представама и продаји карата могуће је добити на билетарници УК „Вук Караџић“ на телефон број 2424-860, а програм Фестивала и детаљне информације налазе се на сајту www.zvezdariste.org.

ВОЛИМ ТЕ ДО ЗВЕЗДА(РИШТА)

ЗВЕЗДАРИШТЕ је регионални такмичарски фестивал који представља најбоља сценска остварења у позоришној продукцији за децу на подручју Србије и земаља у окружењу.
Циљеви фестивала су: – развијање и неговање културних навика код најмлађих и афирмација васпитно-едукативног значаја позоришта као важног културног садржаја и простора у коме се на креативан начин долази до нових сазнања – подстицање међусобног упознавања, сарадње и размене искустава позоришних стваралаца из различитих средина и стварање својеврсног форума за размену искустава, што ће омогућити бржу интеграцију домаћих уметника и позоришта за децу у европске и светске токове

Током претходних седам година Звездариште је постало значајна манифестација културе за децу и младе и прерасло у фестивал регионалног карактера. Од пре три године, фестивал има подршку Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Скупштине града Београда, члан је Међународне мреже позоришта за децу и младе ASSITEJ и Регионалне мреже фестивала ЕПИЦЕНТАР.

У протеклих седам година фестивалска догађања посетило је преко 40.000 деце од предшколског до тинејџерског узраста, пре свега из Београда али и из Шапца, Панчева, Титела, Крушевца.

Звездариште расте… 🙂
Из године у годину, све већи број пријављених представа, из све већег броја позоришта, из све већег броја земаља… Селектору је све теже али и нама организаторима, када са чисто уметничким, естетским критеријумима треба да укрстимо ове друге, економске (финансијске), од којих ипак, све зависи.
Са поносом објављујемо да смо успели да на 8. Звездариште доведемо 13 представа и то: 6 иностраних и 7 домаћих!

Звездариште расте и тако што је сваки пут другачије. Ове године, фестивал има представе за све генерације:
– ону нај,нај, најмлађу публику – малишане који тек што су проходали и њихове маме, тате, баке, деке… позивамо да погледају две бајковите представе: Црвени нос (Naso Rosso) позоришта «Teatriimperfetti» из Болоње (Италија) и Луталица (Tekergő) позоришта „Колибри“ из Будимпеште (Мађарска).
– као паметан провод за целу породицу препоручујемо спектакл који нам стиже из Загреба – копродукцију Плесног театра „Либерденс“ и Загребачког казалишта лутака: Слике са изложбе и Карневал животиња.

Тема нашег овогодишњег фестивала је љубав. У ствари, љубав је тема и свих наших претходних фестивала, само је ове године подвлачимо и стављамо у први план и позивамо вас да онима које волите то и покажете. Немојте мислити да се љубав подразумева и да они које волите (ваша деца, родитељи, девојке и младићи, другари, пријатељи, животиње, природа, свет…) то знају и осећају. Знаће и осетиће још лепше и дубље када им то и покажете и кажете им да их волите до звезда(ришта)!

А Звездариште ће и ове године у загрљај примити и љубављу окружити велики број деце из домова и хранитељских породица, деце са посебним потребама, деце из маргинализованих група…Уз бесплатне улазнице које као и сваке године обезбеђују пријатељи Звездаришта (и тако се показује љубав према деци и уметности), ови малишани ће, заједно са својим вршњацима из вртића и школа, гледати представе из такмичарског програма али и активно учествовати у пратећим интерактивним програмима и радионицама.

Видимо се на Звездаришту!