На препуном тргу испред Општине Звездара у четвртак, 18.04.2013. Едип Шерифов, председник ГО Звездара, је отворио 11. дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште“, чији слоган за ову годину гласи „Загледани у звезде“.

У име општине Звездара, Едип Шерифов је поздравио све присутне малишане и препустио Николи из вртића „Сунчица“ да званично отвори фестивал „Позориште Звездариште“. Плесне школе „Рис“ и „Салса примера“ забавиле су публику на сунчаном тргу својим плесним извођењем, а након тога су анимирали публику да игра заједно уз њих. Деца из ОШ „Иван Горан Ковачић“ маскирана у шаховске фигуре изненадила су присутне својим оригиналним извођењем „Краљевског кола“.

Усхићени гледаоци су, после свечаног отварања, пажљиво пратили представу у препуној сали УК „Вук Караџић”, „Принцеза у замку духова“ Позориштанцета „Пуж“ која говори о презаштићеној принцези Камелији.

На истој сцени је данас и представа „Позоришта младих Сарајево“ – „Мали Мук“, која говори о јунаку који жели правду и истину и до ње долази захваљујући чистом и добром срцу.

Првога дана Фестивала са радом је почела и четвородневна бесплатна Радионица за младе позоришне ствараоце „Жива радионица примењене драме и минималног позоришта“ (Трг Републике 3), чији је аутор и водитељ Никола Завишић, а организатори су „Аситеж“ и „Звездариште“.

У наредних шест дана малишане очекује још 11 изузетних представа, занимљиве радионице и пратећи програми.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине: Андреа Лазић – редитељка, Владимир Грубанов – менаџер у луткарству и Горан Јевтић – глумац. Најбољу представу ове године ће бирати и Дечји жири у следећем саставу: Никола Паспаљ, ученик 3. разреда ОШ „Иван Горан Ковачић“, Ања Алексић, ученица 5. разреда ОШ „Јелена Ћетковић“ и Милица Антић, ученица 4. разреда ОШ „Иван Горан Ковачић“. Победника ће, као и сваке године бирати и публика, а по први пут ће најбољу представу бирати и волонтери.

Децу у петак, 19.04. у 10.30 сати очекује „Креативна радионица“ на тему астрономије, у мултимедијалној сали. У 12 сати Мало позориште „Душко Радовић“ наступа са представом „Пинокио“ (на сцени „Александар Поповић“), а на истој сцени ће од 17 сати гостовати и Градско позориште Подгорица са комадом „Добро дрво“.

Информације о представама и продаји карата могуће је добити на билетарници УК „Вук Караџић“, Булевар краља Александра 77а, на телефон број 2424860, а програм Фестивала и детаљне информације налазе се на сајту www.zvezdariste.org.