Отварањем изложбе најбољих радова насталих у оквиру ликовног конкурса, у понедељак, 7. октобра 2019. године, у Основној школи „Вељко Дугошевић“, свечано је отворена Дечја недеља на Звездари.

Ове године Дечија недеља је у знаку значајног јубилеја – 30 година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета, а слоган манифестације је „ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО!“. Конвенција о правима детета је усвојена 20. новембра 1989. године на Генералној скупштини Уједињених нација и представља најзначајнији међународни документ у области људских права који се тиче детета.

Поводом Дечје недеље, Пријатељи деце Звездаре су расписали Ликовни конкурс за основце на тему: „ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО!” на који је стигло преко 150 радова. Радове је селектовала академска сликарка Татјана Николајевић Веселинов, истакавши да су деца била веома маштовита и да су кроз ликовни израз исказала богатство и разноврсност њиховог света и детињства.

Програм је почео мини концертом који је извео дуо виолина из Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ – Даница Вукелић, ученица 4. разреда виолине у класи проф. Јоване Гацин и Кристина Ђорђевић, ученица 4. разреда виолине у класи проф. Мирослава Босанца.

Дечју недељу и изложбу је отворила Снежана Ђорђевић председница Управног одбора организације Пријатељи деце општине Звездара, која је поздравила најмлађе Звездарце и поручила им да ову недељу нарочито посвете игри, дружењу и разговорима о својим правима и својим одговорностима, а да о остваривању својих права размишљају током целе године.

У уметничком програму наступиле су и ученице 6. разреда ОШ „Вељко Дугошевић“ – Софија Шемсовић са изворном народном песмом „Девојка је бор садила“ и Тара Шујерановић, са песмом “Rise like a phoenix”.

Део поставке посвећен је БУКВАРУ ДЕЧЈИХ ПРАВА Љубивоја Ршумовића са познатим илустрацијама Боба Живковића – књиге која је настала у издању Пријатеља деце Србије, са жељом да се идеја дечјих права и Конвенција  кроз стихове и илустрације што непосредније прибилижи деци.

У веселој атмосфери проглашено је 10 награђених аутора најбољих радова, а награде је уручила председница Пријатеља деце Звездаре Снежана Ђорђевић. Аутори су награђени дипломама, књигама и годишњим чланским картама за библиотеку.

У наставку је списак награђених и похваљених аутора.

МЛАЂИ УЗРАСТ (1-4. разред)

  1. НАГРАДА

Маша Станковић  4/4 ОШ „Десанка Максимовић“, учитељица Бојана Зечевић

  1. НАГРАДА

Наталија Ракић  4/2 ОШ „Иван Горан Ковачић“, учитељица Зорица Сандић

Ленка Новаковић  3/3 ОШ „Десанка Максимовић“, учитељица Марина Бајагић

  1. НАГРАДА

Кристина Матић  4/5 ОШ „Ћирило и Методије“, учитељица Мирослава Лазаревић

Анастасија Крстић  3/5 ОШ Ћирило и Методије“, учитељица Јована Марковић

 

СТАРИЈИ УЗРАСТ (5-8. разред)

  1. НАГРАДА

Јана Николић  5/4 ОШ „Павле Савић“, наставница Љубица Радојковић

  1. НАГРАДА

Ивона Радаковић  5/2 ОШ „Стеван Синђелић“, наставница Наталија Вакањац

Јована Глигорић  5/1 ОШ „Драгојло Дудић“, наставница Сандра Вујић

  1. НАГРАДА

Тамара Антонић  7/3 ОШ „Драгојло Дудић“, наставница Сандра Вујић

Марија Буквић  5/4 ОШ „Павле Савић“, наставница Љубица Радојковић

 

Честитамо награђеним ученицима и њиховим наставницима!

Изложба је отворена до 13. октобра.

Покровитељ програма је Градска општина Звездара, а поред Пријатеља деце Звездаре у реализацији активности учествују: Волонтерски сервис Звездаре, Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Библиотека „Вук Караџић“, Предшколска установа „Звездара“, основне и средње школе на Звездари.