За пријаву и све додатне информације о донирању рековалесцентне плазме заинтересовани грађани  се могу јавити на телефоне 064 / 839 2967 и 19819 и преко сајта www.donirajplazmu.gov.rs , такође, могу поставити питања на е-mail itkscovid@nbti.org.rs

Приликом  телефонског разговора лекар процењује да ли особа заинтересована за донирање крвне плазме испуњава неопходне критеријуме. Ако их испуњава заказује јој се термин када ће доћи у Институт за трансфузију крви Србије да се обаве лекарски преглед и узму узорци крви за одређене анализе које укључују одређивање крвне групе и тестове на трансфузијом преносиве болести. Такође, заинтересованима ће овом приликом бити узет и назофарингеални брис за тест на Covid-19.

Да би неко био давалац реконвалесцентне плазме (течни део крви који се прикупља од особа које су излечене од вирусне инфекције Covid-19 узроковане новим корона вирусом SARS-CoV-2) потребно је да испуњава одређене услове.Као прво, потребно је да је имао потврђену инфекцију Covid-19 (позитиван тест), да је оздравио и да има негативан тест, а 21 дан после негативног теста може ући у процес припреме за донирање плазме.

Као друго, заинтересована  особа мора да испуњава  критеријуме за селекцију давалаца крви, а то значи да, између осталог, треба да има од 18 до 60 година старости и да нема хронична обољења срца, плућа, бубрега, дијабетес, малигне или аутоимуне болести.

Донирање плазме се обавља аферезном процедуром – плазмаферезом – помоћу апарата  сепаратора крвних ћелија и плазме. У току процедуре из крви даваоца се прикупља само одређена количина плазме (600 ml), а остали састојци крви се враћају даваоцу кроз исто место вене пункције. Процедура траје око 40-60 минута. Давање плазме не може деловати штетно на имунитет даваоца, а плазма се може донирати на 15 дана.

Градска општина Звездара ће за све заинтересоване за донирање крвне плазме са своје територије, који се јаве на наведени број телефона и буду одређени као потенцијални даваоци, обезбедити превоз приликом одласка на тестирање и на донирање крвне плазме и повратка кући.

Више информација на:

http://www.nbti.org.rs/Institut-za-transfuziju-krvi-Srbije/2640/COVID19.shtml

Буди хуман! Спаси нечији живот!

ikts-plazma-covid