На свечаној церемонији одржаној у Малом Мокром Лугу званично су почели радови на реновирању објекта за рад првог хоспис дневног центра у Србији.

Градска општина Звездара је препознала важност и значај овог пројекта и постојања хосписа како за Звездару, тако и за Србију и пружила сву логистички и административну подршку за реализацију истог.

Напоменућемо да је BELhospice пројекат „Дневни центар првог хосписа у Србији”, који је добио подршку у оквиру грант шеме „Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу”, а који се спроводи партнерском сарадњом Министарства финансија Републике Србије – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и који је финансиран средствима Европске уније.

Вера Маџгаљ, директорка BELhospice центра, Њ.Е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, Њ.Е. Лео Д’аес, белгијски амбасадор и Милош Јанковић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратили су се присутнима и указали на значај пројекта и палијативног збрињавања.

Међу званицама били су присутни Иван Кузминовић у име Амбасаде Норвешке у Србији, Божидар Дакић директор Републичког завода за социјалну заштиту, Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара, Мирослав Мариновић члан Већа Градске општине Звездара, Бранкица Јанковић повереник за једнакост, као и представници почасног и управног одбора BELhospice центра.”

Поред постојеће услуге збрињавања онколошких пацијената у одмаклим фазама болести и чланова породица у кућним условима, овај пројекат ће обезбедити услове да BELhospice унапреди квалитет живота за најмање 60 пацијената и 120 чланова породица, а на дневном нивоу пружи бесплатне услуге боравка за 20 онколошких пацијената.

У квалитетно палијативно збрињавање које ће пружати BELhospice тим састављен од лекара, медицинских сестара, неговатељица, социјалних радника, психолога и духовника укључиће се и велики број волонтера, а биће обезбеђене и бесплатне услуге превоза и хране за пацијенте у хоспис дневном центру у периоду од осам месеци.

Поред подршке, пројекат предвиђа и лиценцирање услуге Дневног центра, унапређење међусекторске сарадње и координацију потреба пацијената са здравственим и социјалним институцијама и локалном управом. BELhospice ће радити и на унапређењу палијативног збрињавања како би, кроз заједничку сарадњу, у будућности имплементирали и услугу стационарног смештања и унапредили социо-здравствене услуге у складу са потребама онколошких пацијената не само у Београду већ и у другим градовима Србије.

Иначе, палијативно збрињавање започело је у Великој Британији пре скоро 50 година од када се тај концепт шири по читавом свету.