Циклус летњих креативних радионица фотографије за тинејџере под називом „Београд и Звездара у мом оку“ у организацији Пријатеља деце Звездаре, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и Градске општине Звездара, биће реализован у Позоришту „Пан театар“ (Месна заједница „Липов лад“, Булевар краља Александра 298) у периоду од 16. до 20. јула 2018., сваког дана од 12 до 14 часова.

Водитељ прогама је Јана Стојаковић, ликовна уметница и уметнички фотограф.

Програмом ће бити обухваћен кратак историјат фотографије (настанак и рани развој, историјска вредност, значај и тенденције за будућност), различите врсте фотографије, кадрирање и употреба златног пресека, обрада фотографије кроз бесплатне алате који су доступни на интернету, технике критичког посматрања и анализе фотографије као уметничког дела и документа једног времена.

Након уводног теоријског дела, водитељ радионица и млади учесници ће највећи део времена проводити на отвореним и затвореним просторима у граду и на Звездари: Булевар краља Александра, Звездарска шума, Калемегдан, Ада Циганлија, Дорћол, Земун, Кошутњак, Црква Пресвете Богородице, Миријево, Славујев венац, СЦ „Олимп-Звездара“, Коњарник индруге целине у граду.

Кроз упознавање са фотографијом као уметничком дисциплином, млади ће се непосредније упознати са природним, културно-историјским и урбаним целинама у граду и добити прилику да свој став и однос према граду изразе на уметнички начин.

Одржавање завршне изложбе најбољих фотографија насталих на радионицама планирано је за септембар 2018. у оквиру манифестације Дани европске баштине, имајући у виду да је 2018. проглашена за годину европског културног наслеђа, а бити обележана под слоганом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност“.

Позивамо заинтересовану децу и младе узраста од 13 до 18 година, који се још нису пријавили, да то учине слањем мејла на адресу: pdzvezdara@gmail.com

 Потребно је навести име и презиме учесника, узраст, назив школе коју похађа, име и презиме једног од родитеља и контакт телефон учесника и родитеља.

„Драги тинејџери, пожурите док још има места“ – поручују организатори.