У суботу, 6. јула 2013. у Месној заједници „Миријево“, Школски трг 2 (Стара школа) почиње циклус бесплатних креативних радионица за децу и младе под називом „Поље по поље – креативно лето у дворишту“.

Програм реализује организација Пријатељи деце Звездаре под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и Градске општине Звездара, са циљем да деца и млади садржајно проведу своје слободно време, да стекну нова знања и подстакну се на самостални и креативни стваралачки рад.

Програм се састоји од 9 различитих радионица из области рукотворина које ће се одржавати сваке суботе од 18 до 20 часова, у периоду од 6. јула до 31. августа а акценат је на рециклажи.

Учесници програма ће имати прилику да науче основе девет различитих техника које ће касније моћи сами да истражују и надограђују и да предмете који се свакодневно бацају претворе у корисне предмете са естетском вредношћу.

На првој радионици „Фигуре од камена”, учесници ће добити задатак да слагањем, лепљењем и осликавањем ситног камења стварају фигуре по узору на постојеће мотиве (људе, животиње, природу…). Каменчиће ће слагати по папиру или као тродимензионалне фигуре слободне у простору.

Наредних субота правиће поп-ап папирне конструкције, металне свећњаке, фенг шуи звончиће…, ручно ће израђивати шарене миришљаве папире рециклажом већ коришћеног папира, увежбаваће конструисање, израду и декорацију змајева, урамљивање фотографија коришћењем штапова и разнобојних канапа, израду цветова и букета од старог папира, правиће колаже од органског материјала (лишће, цвеће, трава, гранчице…). Научиће да се од различитих материјала могу направити декоративни употребни предмети.

Радионице ће водити Мина Симић, примењена уметница и Хелена Мусинов, графичка дизајнерка. Сви који желе да креативно проведу летњи распуст, могу да резервишу своје место путем телефона број 061/69-08-123 или на мејл pdzvezdara@gmail.com