Предавање/презентација о експедицији у пустињу Атакама и о највишем вулкану света у организацији Спортског клуба „Алти” биће одржано у среду, 19. фебруара 2020. у 19 сати у Великој сали Градске општине Звездара (Булевар краља Александра 77).

Презентацију ће одржати Драгана Рајбловић, прва жена из Србије која се 2007. године попела на највиши врх света – Монт Еверест (8850 м) на Хималајима.

Пре 10 година Спортски клуб „Алти” извео је ову експедицију у Јужној Америци на највиши вулкан света Ојос Дел Саладо 6893 м и на нешто нижи вулкан, Монте Писис 6795 м.

Ојос Дел Саладо окружује пустиња Атакама, и сам врх је граница између Аргентине и Чилеа. Са чилеанске стране на стази до врха вулкана постоје склоништа као и логистика водича и животиња за транспорт пртљага. Са аргентинске стране не постоји логистика и прилаз вулкану је кроз врло негосотљубив терен.

Драгана и Миодраг, чланови СК „Алти”, су се окушали у овој експедицији са оне мање гостољубиве стране, прелазећи пустињу, без ичије помоћи и успели су да се попну на највиши вулкан света.

Шта их је све пратило на том путу, од потписивања изјаве аргентинским властима да тамо иду на споствену одговорност, до напорног преласка пустиње уз огроман терет на леђима и проблемима са којима су се суочавали, је тема предавања које ће бити одржано уз слајд пројекцију фотографија и видео снимака.

Циљ предавања је како информативни и путописни, тако и мотивациони, највише планинарима, али и онима који би желели да то постану или су авантуристичког духа и жељни истраживања и нових сазнања.

Улаз је слободан.

Спортски клуб „Алти” – http://alticlub.org.rs/
Биографија Драгане Рајбловић – http://alticlub.org.rs/biografija/