Представници Удружења Звездарски еколошки центар ЗЕЦ  и ГО Звездара учествовали су на радном састанку министра заштите животне средине Горана Тривана са цивилним сектором, који је, у организацији Министарства заштите животне средине у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација – УНДП, одржан 8. фебруара у Сремским Карловцима у свечаној сали Карловачке гимназије.

У духу традиционално добре сарадње са еколошким удружењима протекао је и овај састанак на којем је министар представио стратешки приступ и главне циљеве Министарства заштите животне средине за наредни период.

Теме су биле: заштита наших река и природних ресурса – вода и шума, заштита Дунава, влажних подручја, еколошка писменост, снажење локалних самоуправа у решавању еколошких проблема, финансирање заштите животне средине, удруживање снага у заједничким кампањама за јачање свести јавности, успостављање мерних станица ради побољшања квалитета ваздуха на најкритичнијим тачкама у Србији, елетромагнетно зрачење…

Представљајући најзначајније планиране активности, министар Триван је најавио да ће Министарство ове године имати за приоритет припрему пројектно-техничке документације која је услов решавања најважнијих проблема у заштити животне средине, а то су, пре свега, пречишћавање отпадних вода и управљање отпадом. „Припремили смо се за тај процес, обезбедили смо нешто средстава из буџета који је скроман, али ћемо зато кренути да сукцесивно укључујемо локалне самоуправе у тај процес“, најавио је Триван. Како је објаснио, у Србији још увек недостају стручни и финансијски капацитети за решавање ових крупних еколошких питања, и у наредном периоду биће неопходно, како оснаживање и помоћ локалним самоуправама, тако и кадровско јачање самог Министарства.

„Ми се не бавимо више заштитом животне средине, јер је она у тој мери угрожена, већ се ми бавимо одбраном животне средине“, закључио је министар и рекао да је и овај састанак, као један у низу заједничких састанака са НВО који се редовно одржавају од оснивања Министарства, значајан корак у успостављању отвореног трајног дијалога који је усмерен на постизање заједничких циљева за бољу и здравију животну средину Србије.

После састанка, бројни гости: представници удружења, институција и медија имали су прилику да посете библиотеку чувене Карловачке гимназије, а затим и да се неформално друже у пријатном амбијенту уз гостопримство љубазних домаћина Покрета горана Војводине и Еколошког центра Радуловачки.