Поводом обележавања 410 година Сава центра у недељу 14. маја 2017. у 20 сати биће изведена премијера представе „Бановић Страхиња“ у продукцији и техничкој реализацији Установе културе „Вук Стефановић Караџић”.

Играчки спектакл „Бановић Страхиња“ инспирисан је једном од најлепших епских песама, о човековој слободи, достојанству, љубави, праштању и великом јунаштву.

Представа „Бановић Страхиња“ је херојска прича о нетипичном српском јунаку Бановић Страхињи, најзначајнијој фигури средњовековне српске легенде, племићу који (у предвечерје Косовске битке) опрашта супрузи прељубу са турским отмичарем. Бановић Страхиња није био само велики јунак. Његова величина је пре свега у праштању. А праштање захтева много више човечности и снаге него освета.

Oригиналну музику за ову представу компоновао је Иван Илић (композитор, аранжер, диригент Биг Бенда РТС-а), а кореографи су Небојша Громилић и Елена Громилић.

У представи играју солисти балета Народног позоришта у Београду и Позоришта на Теразијама: Игор Пастор, Милан Рус, Бојана Жегарац Кнежевић и Нина Булајић и Играчка група УК „Вук”.

Аутор сценографије је Милан Миладиновић, а костима Мина Миладиновић.