У оквиру низа активности које Градска општина Звездара реализује са циљем унапређења статуса и живота Рома, посебна пажња и напори улажу се у укључивање деце ромске националности у образовни систем и наставак школовања након завршене основне школе.

У сарадњи Градске општине Звездара и Општинског координационог центра за укључивање Рома за ученике ромске националности који завршавају 8. разред, и ове године ће бити организовани додатни часови припреме за полагање квалификационог испита за упис у средњу школу.

У суботу, 15. маја 2010. године у 10 сати у Основној школи „Јелена Ћетковић”, Врањска 26, биће одржан први састанак на коме ће се ученицима и родитељима обратити председник Градске општине Звездара Милан Поповић.

Након тога биће одржан први двочас из српског језика, а припремна настава ће се одвијати све до 19. јуна, према следећем распореду:

МАЈ
У Основној школи „Јелена Ћетковић“, Врањска 26
Суботом од 10 сати: Двочас српског језика + двочас математике
ЈУНИ
У Месној заједници „Липов лад“, Булевар краља Александра 298
СРПСКИ ЈЕЗИК
Уторком од 10 до 11,30h
Четвртком од 11 до 12,30h
МАТЕМАТИКА
Средом од 10 до 11,30h
Петком од 11 до 12,30h
Часове српског језика ће држати професорка Светлана Стаменковић, а часове математике професорка Јагода Ђинђић Тасевски

Градска општина Звездара је обезбедила простор и финансијска средства за реализацију ових часова, а осим часова српског и математике ученици ће добити и психолошку подршку и помоћ у избору средње школе и будућег занимања