Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је у четвртак, 12.7. завршној свечаности поводом 16. акције „За зеленији Београд” која је одржана у ЈКП „Зеленило – Београд” на Малом Калемегдану. Том приликом градоначелник је доделио награде и захвалнице појединцима који су уређењем балкона, дворишта и зелених површина дали допринос здравијем, зеленијем и лепшем Београду.

Градоначелник Радојичић је истакао да је додела признања за најлепше зелене површине добра прилика да се друштвена свест о значају очувања животне средине што више прошири.

– У Београду постоји сјајна енергија и y њему живе дивни људи, а они које данас награђујемо су допринели својим вештинама да за све нас град буде још лепши. Хвала вам што од ваших дворишта и балкона правите дивне зелене оазе у којима сви уживамо. Моја је визија да Београд буде још зеленији и чистији тако да ће Град Београд и његово руководство инсистирати на томе, али и дати свој пуни допринос да тај циљ буде достигнут. „Зеленило – Београд” је значајно допринело да Београд данас изгледа лепше, они су носиоци нових иницијатива и ми ћемо заједно радити на томе да њихове идеје буду реализоване у скорој будућности – казао је градоначелник Зоран Радојичић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић подсетио je да је за ово градско предузеће протекла година била најуспешнија година до сада, што се најбоље види на примеру парка Ушће.

– Ушће је највећи парк у овом делу Европе и има заиста много садржаја и много корисника. Ту су спортски и рекреативни терени, атлетска и бициклистичка стаза, дечја игралишта, авантура паркови и сви су ти садржаји веома добро посећени. Поносни смо и на акцију „За зелени Београд”, која је пре 16 година почела у једној општини и са неколико учесника, а данас је дошла до десет општина са више од 500 учесника. Ширимо идеју о неопходности очувања животне средине и то ће бити наша мисија и убудуће – казао је Станојевић.

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења. Због све већег интересовања, од 2015.године, уместо пет категорија, акција сада има седам категорија такмичења за које су додељене награде и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

У категорији најлепше зелене површине око стамбеног објекта, прво место освојила је стамбена заједница Карађорђева 11, општина Земун, а у категорији најлепши балкон прво место је освојила Јасмина Тошовић, Милутина Главичког 3, општина Палилула. У категорији најлепша зелена површина угоститељског објекта, прво место освојио је ресторан „Франш” на општини Савски венац, а за најлепшу зелену површину око пословног простора жири је наградио компанију „ Energogroup” d.o.o., Незнаног јунака бр. 7 са Савског венца. У категорији најлепше уређено школско двориште, прво место је освојила Пољопривредна школа ПКБ, Панчевачки пут 39 са Палилуле, а за најлепше уређено двориште предшколске установе награђен је чукарички вртић „Горица”. У категорији најлепша окућница, прво место освојила је Гордана Лукић, Војводе Путника 20, са Савског венца.

Специјалне награде освојили су: Синиша Стефановић, Панчићева 8 за кровну терасу на територији Старог града, а за унутрашње двориште зграде је награђена стамбена заједница Молерова 17 на општини Врачар.

Тачкмичари са Звездаре су, и ове године, добили признања на нивоу града па је Далиборка Станић из улице Рудија Чајавеца бр. 21 освојила друго место у категорији Најлепши балкон, а трећа места су освојили Студентски дом „Слободан Пенезић”,  из улице Бана Иваниша бб, у категорији Најлепша зелена површина испред пословног објекта, као и Анка и Милан Радојичић, из Јенкове бр 3, у категорији Најлепша окућница. Захвалницу за помоћ у реализацији акције добила је и Градска општина Звездара.

Манифестацији на Малом Калемегдану присуствовали су чланови Градског већа, градски секретари и други представници Градске управе, председници градских општина, директори градских јавних и комуналних предузећа и бројни грађани.