Прва радионица акције под називом „Пружи ми шансу – успећу“ у оквиру Мреже пријатеља инклузивног образовања, на којој су млади научили шта је то струја, шта су извори електричне енергије, како да направе струјно коло…, одржана је у петак, 26.02.16. у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“.

Радионица се наставља данас, 29.02.16. у 11,30 када ће учесници испитивати проводљивост различитих материјала и проверавати да ли воће може бити извор електричне енергије, у току недеље ће се бавити хидростатичким притиском, а крајњи резултат биће фонтана коју ће учесници поклонити школи.

Кроз израду мини-фонтана ученици ће научити како да знања која стекну у школи примене у свакодневном животу. Научено и увежбано ће представити ученицима у својој школи и ОШ „Десанка Максимовић“.

Акција под називом „Пружи ми шансу – успећу“ у оквиру Мреже пријатеља инклузивног образовања пружа могућност свим ученицима, а нарочито онима који постижу слабије образовне резултате, чије су породице слабијег материјалног стања, да кроз индивидуалне образовне програме, кроз додатне и занимљиве активности стекну знања из природних наука и то знање представе другима.

Успостављање Мреже пријатеља инклузивног образовања има за циљ повезивање родитеља, наставног кадра, представника локалних самоуправа, формалних и неформалних удружења за заједничко деловање на унапређивању услова да квалитетно и праведно образовање буде доступно сваком детету.

Ову акцију реализују Пријатељи деце Звездаре, у сарадњи са Градском општином Звездара и ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“.

Активности са младима реализују Слађана Шкода, наставница физике и хемије, Верица Марковић, наставница математике, и Снежана Крстић, наставница разредне наставе.

Покровитељ акције је Фондација за отворено друштво, у сарадњи са ЦИП центром за интерактивну педагогију и Центром за образовне политике.