Први ансамбл КУД „Вук Караџић-ИПМ” је, по оцени стручног жирија, освојио треће место на међународном фестивалу фолклора који је одржан од 30.06. до 05.07.2010. у румунском граду Брашов.

На овој значајној манифестацији на којој су учествовали представници 9 европских држава (Србије, Грчке, Турске, Словеније, Молдавије, Мађарске, Румуније, Пољске и Бугарске) наш ансамбл се представио богатим програмом, а најбоље оцене и коментари упућени су за кореографију Мирјане Нешковић „Грачац” – обичајне игре из околине Врњачке Бање. Да је ансамбл успешно извео припремљени програм говори и чињенца да је 2. место измакло за само 1 поен.

Културно уметничко друштво „Вук Караџић-ИПМ” које постоји и ради више од три деценије у просторијама Индустрије прецизне механике посвећено је неговању српске фолклорне традиције и културе кроз своју играчку, певачку, гусларску и друге секције. Друштво опстаје дуги низ година захваљујући љубави према песми, игри и дружењу и преданости чланова које, до данас, броји на хиљаде.

У саставу друштва ради и омладински ансамбл (деца узраста од 12 до 18 година) који, после Турске (’07), Грчке (’08), Бугарске (’09), и гостовања у местима широм земље, 21. јула 2010. путује на Кипар где ће на међународном фестивалу фолклора представљати Србију.

Одлазак млађе фолклорне групе на овај далек пут финансирају сами играчи, односно њихови родитељи, а значајна финансијска помоћ пристигла је од Индустрије прецизне механике и Општине Звездара.

Припреме играча су у току, и сви са нестрпљењем очекују почетак турнеје.