Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је, у друштву министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и председника ГО Звездара Милоша Игњатовића, Астрономску опсерваторију на Звездари. Весић је рекао да је намера Града Београда да опсерваторија постане значајно место на туристичкој мапи Београда.

Догађају су присуствовали и секретар за културу Иван Карл, директорка градског Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић, као и директор Астрономске опсерваторије Гојко Ђурашевић.

Весић је рекао да је Астрономска опсерваторија несумљиво једно од скривених туристичких блага Београда, за које, како је додао, нажалост не зна пуно људи.

– Астрономска опсерваторија изгледа као да је време стало у тридесетим годинама прошлог века, када је и направљена. Дошли смо конкретним поводом пошто је павиљон у којем се налази мали телескоп реновиран, а средства је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Желимо да видимо шта све можемо да урадимо заједно са Владом Републике Србије – са неколико министарстава и Министарством трговине, туризма и телекомуникација на челу, како бисмо читаву Астрономску опсерваторију ставили у функцију чиме би, осим образовне, добила и функцију у туризму – рекао је Весић.

Он је оценио да је потенцијал огроман и истакао да је већ направљен начелни договор о томе за шта ће Град Београд издвојити новац, а за шта Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

– Ово је само прва фаза и мислим да у наредним годинама можемо да урадимо много тога како би ово место постало права туристичка атракција нашег града. Опсерваторије у великим градовима Европе јесу управо то и карактерише их долазак великог броја туриста који се ту упознају са правим научним благом. Објекат је грађен између два светска рата, а када читав простор будемо реконструисали, ова опсерваторија ће сигурно бити нова туристичка атракција Београда. Када је у питању туризам, увек имамо подршку министра Љајића, као што је био случај са Скадарлијом и Београдском тврђавом, јер туризам у Београду не може да се посматра издвојено од туризма Србије – закључио је Весић.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић захвалио је Граду Београду и Министарству трговине, туризма и телекомуникација и подсетио да је Општина Звездара добила име управо захваљујући овој опсерваторији.

– У директној комуникацији са поменутим институцијама дошли смо до закључака који су битни за туристички развој наше општине – рекао је Игњатовић.
Министар Љајић је истакао да Београд, без сумње, представља „локомотиву” српског туризма будући да 55 одсто страних туриста приликом посете Србији долази у главни град.

– Да би тај тренд био настављен, морамо да наставимо са инвестицијама и обогаћивањем туристичке понуде Београда. Морамо да радимо на откривању нових туристичких атракција, као што је Астрономска опсерваторија, јер желимо да ово место буде незаобилазно за госте наше земље и Београда. Сигуран сам да то можемо да остваримо и да смо данашњом посетом започели процес реконструкције овог објекта и стављања у функцију туризма. Надам се да ћемо до краја године имати резултат, а да ће већ следеће посетиоци овде моћи да проводе по три-четири сата током којих ће моћи да уживају у динамичном обиласку свега што ово место може да понуди – рекао је Љајић.