Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у четвртак, 16.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара. Испоруке поручених намирница и других добара вршило је 8 мобилних тимова Градске општине Звездара.

Седам мобилних тимова је вршило доставу намирница и других поручених добара, који  су извршили доставе на укупно 38 локација. Осми мобилни тим, у сарадњи са волонтерима из општинске организације Црвеног крста Звездара и са координатором Градске оппштине Звездара за питања мањинских заједница, је вршио доставу робних пакета социјално угроженим грађанима са територије Орловског насеља. Уручено је укупно 200 робних пакета по овом основу.

Један мобилни тим са 3 волонтера је испоручио 28 пакета, које је обезбедило руководство ГО Звездара, на адресе становања социјално угрожених грађана Звездара.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посетa/набавке намирница и лекова  за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом); у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализоване су 22 услуге психосоцијалне подршке за  34 корисника.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара су учествовали у тимовима за доставу намирница и лекова грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру Градске општине Звездара. Достава лекова је извршена на већем броју локација. У току јучерашњег и данашњег дана, у сарадњи са координатором Мобилног тима за инклузију Рома ГО Звездара, извршена је подела 250 пакета хигијене (донатор Уницеф) и 51 пакета са основним животним намирницама (донатор Град Београд) за становнике неформалних и новоформираних ромских насеља на територији ГО Звездара. Црвени крст Звездара примљене позиве старијих суграђана упућивао је на Кол центар ГО Звездара, а позиве потенцијалних волонтера усмеравао је на број за пријаву волонтера при ГО Звездара. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају на територији Звездаре.

Вршена је комуникација са волонтерима, ангажовање волонтера према плану активности.

Извршено је комплетирање личних података евидентираних волонтера за израду уговора о волонтирању у ванредном стању, ажурирање табела евидентираних и активних волонтера.

Послате су прописане табеле Владе Републике Србије ради извештавања о броју волонтера, (за 16.4. 446 волонтера).

Обезбеђена је донација у пакетима млечних производа Светске банке хране и Удружења МНРО Звездара за 50 социјално угрожених породица. Распоређени волонтери за поделу пакета на кућне адресе. На позив Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада, достављен је попуњен упитник са приоритетним потребама ромске популације на Звездари у условима пандемије како би у скорије време била обезбеђена донација, пре свега у пакетима са средствима за хигијену и дезинфекцију.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан, о броју преузетих пакета за дан 15.4.2020. године из Логистичког центра Штарк арена и броју дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара. Дана 15.4.2020. године, дистрибуирано је 77 пакета помоћи најугроженијим пензионерима.

Дистрибуираних пакета помоћи 16.4.2020. године било је 255. Укупан број примљених пакета помоћи је 14921. Укупан број прослеђених пакета волонтерима за даљу дистрибуцију је 13393. Укупан број оштећених пакета помоћи је 56. У Логистичком центру ГО Звездара налази се 1472 пакета помоћи за пензионере који имају месечна примања мања од 30.000,00 динара.

Данас је надлежном Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поднето укупно 20 захтева за кретање лица за време полицијског часа. У току поподнева се очекује одговор, оправданост за издавања потврда. Евидентирано је више телефонских позива грађана за додатне информације у вези подношења захтева. Вршена је електронска комуникација са грађанима и удружењима грађана који се тим поводом обраћају Општини путем мејла.

Написани су и послати појединачни одговори социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини за помоћ, подршку и различите информације. Ажурирани су подаци социјално угрожених грађана за расподелу помоћи у пакетима. Вршена је комуникација са Градским центром за социјални рад Београд – Одељење Звездара, и прослеђени су подаци социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, обављена је размена информација.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно – оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Ради боље информисаности грађана Звездаре настављено је да се на сајт Општине постављају нове информације и обавештења. У четвртак, 16.4. на сајту су постављени следећи текстови: Радно време звездарског Кол центра током ускршњих празника,, Обавештење за родитеље о дозвољеном кретању деце са развојним проблемима и аутизмом у пратњи једног родитеља током забране кретања, Фудбалери Црвене звезде уз сениоре са Звездаре,, Бесплатна дезинфекција више од 3200 зграда и Радно време малопродајних објеката за потрошаче током ускршњих празника. На мејлом добијена питања грађана давани су одговори  или су иста прослеђивана општинским службама које достављају тражене одговоре.

Комунална инспекција ГО Звездаре је са једним дежурним комуналним инспектором, обишла већи део територије ГО Звездаре. У Миријеву, у улици Миријевски венац,а испред самопослуге Макси, на јавној површини су уклоњени нелегални продавци, који су продавали боје за ускршње празнике. Такође и на Градској пијаци Цветко су уклоњени продавци половне робе, на јавној површини испред поменуте пијаце. На контролисаној територији у Миријеву, Великом Мокром Лугу, такође, уз улице Смедеревски пут, Народног фронта, Устаничке, Војислава Илића, власници ресторана, кафића, фризарских салона, кладионица су се придржавали Уредбе о забрани рада, а све у току ванредног стања на територији Републике Србије. Такође су градске пијаце затворене за рад, а све према горе наведеној Уредби, као и СЦ „Олимп”, што се успешно спроводи.

До 14 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.