Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у четвртак, 9.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији: 

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара. Испоруку је вршило 8 мобилних тимова. Укупно је извршена достава на 53 локације.

Један мобилни тим са 3 волонтера је испоручио 26 пакета, које је обезбедило руководство ГО Звездара, на адресе становања социјално угрожених грађана Звездара.

Волонтери Волонтерског сервиса су реализовали више посета/набавки намирница,лекова и прибављања лекарских упута за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом). Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника.

Волонтери Црвеног крста Звездара учествовали су у тимовима за доставу намирница грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру Градске општине Звездара, а волонтери и запослени Црвеног крста Звездара су вршили доставу лекова грађанима. Достављени су лекови на укупно 27 адреса. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у току ванредног стања на територији општине Звездара.

Послате су прописане табеле Владе Србије са унетим подацима нових волонтера (420 волонтера).

Из Логистичког центра Градске општине Звездара у четвртак, 9.4. волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено 143 пакета. Укупан број примљених пакета из  Логистичког центра из Штарк арене је 15521, а из других градских општина 113. Волонтерима је за даљу дистрибуцију до сада прослеђено 10745 пакета, а преостали пакети се налазе уЛогистичком центру ГО Звездара.

Градском центру за социјални рад Београд  достављена је евиденција, за претходни дан, у вези са преузетим пакетима из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је преузет нови контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

Израђен је формулар Захтева за кретање лица за време полицијског часа и информација за грађане који су објављени са сајту Општине и постављени у иконици COVID 19. Одређена је особа за контакте и администрирање примљених захтева, електронска адреса и контакт телефон на који грађани могу да се информишу.

Током целог дана реализована је комуникација са ГЦСР у Београду- Одељење Звездара, прослеђивање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, размена информација. комуникација са волонтерима и координација планираних активности. Писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем меила обраћају Општини за помоћ, подршку и различите информације.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Одсек за информисање је, ради боље информисаности становника Звездаре, у четвртак, 9. априла наставио да на сајт Општине поставља нове информације и обавештења. Постављен је текст о новим мерама Владе РС у периоду пандемије, са обавештењима за грађана о трајању забране кретања и промени дана када суграђани старији од 65 година могу да се снабдевају у продавницама. У менију COVID19, већ објављеним текстови су скраћивани или замењени оним који садрже новије информације.. Поред овага, Одсек за информисање је примао питања грађана на која је давао одговоре или их прослеђивао општинским службама.

Комунална инспекција Градске општине Звездара је са једним дежурним комуналним инспектором обишла терен и утврдила да су градске пијаце Ђерам, Цветко затворене за обављање своје делатности у току ванредног стања на територији Републике Србије.На територији Миријева, Малог Мокрог Луга, Великог Мокрог Луга, власници ресторана, кафића, ауто-перионица, кладионица и фризерских салона су се придржавали Уредбе о забрани рада истих и није било никаквих неправилности. Затворен је и СЦ „Олимп-Звездара“ и нема никаквих окупљања у истом.

До 15 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.