Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у петак, 3.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

У Градској општини Звездара су у петак, 3.4.2020. године,  у вези са епидемијом вируса COVID 19 одржани састанци са директорима и власницима домова за старија лица на којима су размењене информације и где су присутни обавештени о подршци коју могу добити од Градске општине Звездара и Града Београда.

На састанцима којима су председавали руководилац Стручно-оперативног тима Штаба за ванредне ситуације Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара,  заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Виолета Филип, замених председника ГО Звездара и директорка Дома здравља „Звездара” Драгана Трифуновић Балановић, а коме су присуствовали члан Већа ГО Звездара Срђан Ђукић и члан Стручно-оперативног тима Гордана Мишев договорено је да се даља комуникација између наведених домова и ГО Звездара реализује електронским путем и да је у Градској општини Звездара одређена особа преко које ће се одвијати даља сарадња.

У сарадњи са Градским штабом за ванредне ситуације и Заводом за биоциде и     медицинску екологију, на територији ГО Звездара су постављена два резервоара (један испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара и један испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“), запремене од по 1.000 литара, у која ће се у суботу 4.4.2020. године, сипати готов раствор дезинфекционих средстава за потребе стамбених заједница (натријум хиперхлорит), за дезинфекцију објеката стамбених заједница, које ће имати право да преузму по 1 (један) литар овог дезинфекционог средства, почев од суботе у времену од 9,00 до 12,00 часова. Радним данима (од понедељка до петка) ова дезинфекциона средства ће се моћи преузимати у времену од 9,00 до 16,00 часова. У сарадњи са Градским штабом за ванредне ситуације и Заводом за биоциде и медицинску екологију, периодично ће се вршити допуна постављених резервоара за дезинфекциона средства.

Испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара настављена је и данас. Испоруку је вршило 9 мобилних тимова, који су извршили доставе на велики број локације.

Волонтери Волонтерског сервиса данас су реализовали више посета/набавки намирница,лекова и прибављање лекарских упута за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом). Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовали су више услуга психосоцијалне подршке за  већи број корисника.

Већи број волонтера и запослених Црвеног крста Звездара учествовало је у достављању намирница и лекова грађанима који су се раније јавили за помоћ Kол центру Градске општине Звездара. Лекови су достављени на већи број адреса, а у току данашњег дана преузети су рецепти на ВМЦ Карабурма за више војних осигураника. Црвени крст Звездара примљене позиве старијих суграђана упућивао је на Кол центар Градске општине Звездара, а позиве потенцијалних волонтера усмеравао је на број за пријаву волонтера при Градској општини Звездара. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у овим данима на територији Звездаре.

Влади Републе Србије прослеђене су прописане табеле са унетим подацима нових волонтера.Комуникација са волонтерима је реализована током целог дана.

У Логистички центар Градске општине Звездара је из  Логистичког центра Штарк арена испоручена целокупна количина пред.виђених пакета намењених пензионерима са Звездаре који имају пензије мање од 30.000,00 динара. У петак, 3.4. је из Штарк арене примљено 1945, од којих је волонтерима за даљу дистрибуцију прослеђено 734 пакета.

Укупан број примљених пакета из Штарк арене је 15.521 од којих је волонтерима за даљу дистрибуцију прослеђено 9057, а остали се налазе у Логистичком центру Градске општине Звњздара.

Градском центру за социјални рад Београд је за претходни дан достављена евиденција о броју преузетих пакета тог дана из Логистичког центра Штарк арена и броју дистрибуираних пакета, у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се, као и претходних дана, извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Ради боље информисаности становника Звездаре, у петак, 3. априла настављено је да се на сајту Општине постављају нове информације и обавештења. У менију COVID 19 су постављена нова обавештење о јавним услугама и информацијама током трајања ванредног стања, као и текст саопштења о активностима Стручно-оперативног тима Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара. На општински сајт су постављени и текстови са обавештењима о новим мерама Владе Републике Србије као и промена радног времена Кол центра у складу са  новим мерама Владе Републике Србије.

Комунална инспекција је у оквиру својих надлежности обилазила пијаце на отвореном  „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“ које су се придржавале мера и нису радиле. Није било препродаје на платоу испред „Цветкове пијаце“ као ни у појасу око пијаце  „Ђерам“. Поред рада кафића и ресторана,комунална инспекција је проверавала и рад фризерских и козметичких салона,ауто перионица као и рад кладионица дуж Булевара краља Александра, Димитрија Туцовића, Рузвелтове, Батутове, као и делова Малог Мокрог Луга и Миријева. Сви проверавани објекти су се, такође, придржавали изречених мера и нису радили.

Током дана се одвијала континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара због различитих ситуационих проблема грађана. Ажурирана је табела грађана у стању социјалне потребе без породичног старања који су се обраћали Волонтерском сервису претходних дана, Одсеку и Кол центру. Реализована је комуникација са грађанима који се путем мејла Волонтерског сервиса Звездаре обраћали Општини за помоћ и ради информисања. Њихови подаци су прослеђени Центру за социјални рад, Одсеку за социјалну заштиту или Саветовалишту за појединце и породице ВСЗ.

До 15 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.