Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 24.3.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње.

-Испоруку је вршило укупно 8 мобилних тимова на великом броју локација.

-У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара и Стручно-оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

-Комунална инспекција Градске општине Звездаре, је у оквиру својих надлежности, обишла Цветкову пијацу, где је и увидела да се спроводе прописане мере, као и Ђерам пијацу. Обе пијаце су затворене. Такође се контролисало да ли су угоститељски објекти и кафићи затворени. Није било проблема, сви се придржавају прописаних мера у околностима ванредног стања.

-Волонтери за послове цивилне заштите уредили су простор у Јавном предузећу СЦ „Олимп Звездара“ – где је планирано да се налази дистрибутивни центар за поделу пакета пензионерима.

-Повереницима и управницима стамбених заједница послато је обавештење о новом, посебном броју Кол центра намењеном за потребе набавке лекова.

-Ради боље обавештености најстаријих суграђана са територије Градске општине Звездаре, као и осталих становника општине, на општински сајт постављени су текстови чија је сврха да пруже најновије информације о питањима која се тичу свакодневног живота на Звездари и у граду у ванредном стању. На општинском сајту и Фејсбук налогу је постављено обавештење о новом броју телефона у Кол центру који је намењен искључиво за наручивање лекова за суграђане старије од 65 година. Поред наведеног на сајту Градске општине Звездара су неки већ постојећи текстови прилагођени функционисању Градске општине Звездара у ванредном стању.

-Волонтери Црвеног крста Звездара учествовали су у мобилним тимовима за доставу намирница старијим суграђанима који су се јавили Кол центру Градске општине Звездара, уз волонтере који су се пријавили у Градској општини Звездара.

-Попуњене су и прослеђене табеле Влади Републике Србије, са унетим подацима нових волонтера.

-Волонтери Волонтерског сервиса реализовали посете/набавке за више корисника (старија и лица са инвалидитетом). Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали су већи број услуга психосоцијалне подршке за више корисника.

-До 15 сати је поднет већи број захтева лица за помоћ.