Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у среду, 1.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске оппштине Звездара. Испоруку је на већи број локација вршило 12 мобилних тимова. Укупно је извршена достава на 135 локација.

Већи број волонтера и запослених Црвеног крста Звездара учествовало је у достављању намирница, као и у достављању лекова грађанима који су се раније јавили Кол центру Градске општине Звездара. Достављени су лекови на 22 адресе. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у овим данима на територији Звездаре.

У координацији са Волонтерским сервисом Градске општине Звездара, мобилни тимови Градске општине Звездара су извршили и доставе пелена за одрасле кориснике.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су више посета/набавки за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом). Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовали су услуге психосоцијалне подршке за  већи број корисника.. Испоручена је донација „Хлеба живота” и Интернационалног клуба жена – пелене и материјал за личну негу -за више непокретних корисника – са инвалидитетом, оболелих од деменције.

У Логистичком центру ГО Звездара у среду 1.4. је из Штарк арене примљено 2560 пакета. Волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено1326 пакета. До сада је укупно примљено. 10888, волонтерима је за даљу дистрибуцију прослеђено 7436, а у Логистичком центру ГО Звездара се налази 3438 пакета.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд, за претходни дан, у вези са бројем преузетих пакета из Логистичког центра Штарк Арена и броја дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара. За дан 31.3.2020. године, укупно је примљених 1952 пакета помоћи, а дистрибуирано 1089.

У складу са обавезном инструкцијом Владе Републике Србије све фасадне заставе на објекту Управне зграде Градске општине Звездара су истакнуте на половини јарбола/копља.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне ѕаштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Ради боље информисаности становника Звездаре, у среду 1. априла Одсек за информисање је наставио да на сајт Општине поставља нове информације и обавештења. У менију COVID 19 су постављена нова обавештењ и текстови о активностима Стручно-оперативног тима Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, о радном времену продавница, о упису деце у основну школу електронским путем и др.

Комунална инспекција је у оквиру својих надлежности обилазила пијаце на отвореном  „Ђерам“ и „Цветкову пијацу“ које су се придржавале мера и нису радиле. Није било препродаје на платоу испред „Цветкове пијаце“, као ни у појасу око пијаце  „Ђерам“. Кафићи и ресторани дуж Булевара краља Александра су се, такође, придржавали изречених мера и нису радили.

Влади Републике Србије су прослеђене прописане табеле са унетим подацима нових волонтера. Комуникација са волонтерима одвијала се током целог дана.

Реализована је електронска комуникација са ПЈ Дневни центри и клубови – Клуб на Звездари због евидентираних потреба старијих суграђана за набавком за већи број суграђана. Упућени су на општински Кол центар како би се подаци сливали на једно место. Током дана одвијала се и континуирана комуникација са Центром за социјални рад Звездара, а ажурирана је и табела грађана у стању социјалне потребе без породичног старања, који су се обраћали претходних дана.

До 15 часова, поднет је већи број захтева за доставу хране.