Током прошле недеље ученици Шесте београдске гиманзије започели су реализацију пројекта „Сусрети гимназијалаца“. Боравили су код својих вршњака из Гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти.

Након пријема у школи започели су упознавање културноисторијских знаменитости на будмској тврђави. Најпре су обишли кућу деспота Стефана Лазаревића а затим поред темеља старе српске цркве стигли до Матијине катедрале и Рибарског бастиона. Шетњом поред председничке палате сишли су у Табан. Овај део града спуштен између брда Гелерт и будимске тврђаве је од 15.века био насељен српским живљем. Сада овде доминира парк у коме се налазе споменици Вуку Караџићу и композитору Корнелију Станковићу. Ту је и кафана „Златни јелен“ која је током прве половине 19. века, била право стециште српских књижевника.

Други дан су посетили Српски Ковин и један од најстаријих српских манастира на овом простору. Затим су на дунавској ади Чепел обишли једино српско село у Мађарској Ловру и манастир Реске. Ту су ученици обеју школа имали прилику да се скелом превезу на другу страну Дунава.

Послеподне је било резервисано за строги центар Пеште, улицу Ваци, Српску црквену општину, Ангелинеум, Српску православну цркву и Текелијанум. Читав овај кварт подсећа на некадашњи боравак Срба. Посебан утисак свијом монументалношћу и изгледом оставио је Текелијанум. Данас се ово здање обнавља и уређује а последња два спрата користе ученици школе „Никола Тесла“.

Вече је било посвећено забави. Домаћини су показали својим вршњацима ноћни живот у Будимпешти.

Трећи дан су обишли живописну Сент Андреју. Најпре су посетили кућу Вука Караџића а затим прошетали калдрмисаним улицама овог дивног градића. Одушевљени барокном архитектуром и црквама свих конфесија стигли су до Саборне цркве успенија пресвете Богородице. У порти цркве, у Српском православном музеју, посетили су изложбу предмета црквено-уметничке збирке Епархије будимске пре и након велике сеобе Срба.

Током посете директори двеју школа Раде Зејак и Јованка Ластић потписали су Протокол о сарањи двеју школа који ће се остваривати кроз међусобне посете, размену искуства у постизању образовно-васпитног рада, размену добрих примера из праксе и стручно усавршавање професора. Очекујемо да сарадња омогући ученицима очување и неговање традиције и културних обележја и знаменитости Срба двеју држава. Промовисањем иновативних метода у наставним активностима очекујемо заједнички наступ у изради пројеката на пољу образовања и културе у региону.

Координатор пројекта је професор географије Шесте београдске гимназије, Јасна Перић.