Акције „Дан пешачења у Србији“ и „10. пешачење до здравља“ изведене су 15. септембра на Авали.

У овој традиционалној акцији учествовала је и све бројнија секција младих планинара  из ОШ „Вељко Дугошевић“: 92 ученика из одељења 3/1, 3/2, 3/3, 3 /4, 4/2, 4/3, 4/4 и 7/3, учитељице Катарина Стевановић,  Снежана Ђурић,  Славица Јевтовић,  Јелена Гајић , родитељи Ивана Јовановић и Александар Драгићевић  и  асистент Ивана Јевтовић и Тијана Стаматовић.

„Кренули смо аутобусима  градског превоза од Цветкове пијаце до подножја Авале у 9 часова, а вратили се у 16.30. Пешачили смо трасом:  од подножја Авале , извора Сакинац, стазом око Авале, преко споменика Незнаном јунаку и Авалског торња, до планинарског дома „Васа Чарапић“. Укупан број учесника је 100, а све више деце и родитеља  у нашој школи је заинтересовано за овај вид слободних активности“  – каже учитељица Катарина Стевановић, иницијатор планинарења у школи „Вељко Дугошевић“ и координатор ове акције.

Планинарење је активност за све генерације, за децу и младе посебно значајно јер се кроз планинарење усвајају здраве животне навике, развија се љубав према природи, рекреацији и спорту, мотивација за активно дружење, побољшање физичког и менталног здравља, развијање еколошке свести. Планинарење доприноси развијању бољих вршњачких односа међу децом и односа са одраслима, бољем упознавању себе и других, социјализацији и међусобној солидарности, развијању емоционалних и социјалних вештина и стицању знања кроз искуство.

„Као школа са највећим бројем учесника добили смо Захвалницу за учеће у акцији и пехар. Верујемо да ће се планинарење у нашој школи развијати и привлачити све већи број ученика и наставника, јер време проведено у природи, у контакту са биљкама, животињама, друговима, у упознавању нових предела Србије је драгоцено за правилан раст и развој наше деце.“  – закључује учитељица Катарина Стевановић.