Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је у понедељак, 19.3. Дом здравља „Звездара” где је присуствовао примопредаји медицинске опреме за особе са инвалидитетом. Он је истакао да је куповину три апарата које је добио Дом здравља „Звездара” у потпуности финансирао Град Београд, а уједно и најавио велики број радова на реконструкцији постојећих и изградњи нових објеката примарне здравствене заштите на територији града.

Један од приоритета Града Београда јесте унапређење примарне здравствене заштите, навео је градоначелник, и додао да објекти у којима се налазе установе здравствене заштите треба да буду уређени и адекватно опремљени како би грађани добили брзу и квалитетну помоћ.

– То важи за све Београђане, а самим тим и за особе са инвалидитетом. Због тога смо данас овде, у Дому здравља „Звездара”, где смо на иницијативу Удружења дистрофичара и господина Душана Тројановића купили три апарата који ће умногоме олакшати лечење особа са инвалидитетом. Пре свега, у питању је гинеколошки сто, али и апарат намењен особама са слабијим дисањем, као и апарат који помаже искашљавање и спречава гушење – рекао је Мали.

Он је додао да је куповина три нова апарата мали корак за Град Београд који је самостално финансирао ову инвестицију, али да у исто време представља и снажну поруку којом град показује да води рачуна о сваком суграђанину.

– Као председник Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, могу да кажем да све што радимо на територији града Београда, радимо да бисмо унапредили њихов положај. Набавка ова три апарата је још један корак у том правцу, а подсетићу да смо током последњих година уложили много труда у унапређење примарне здравствене заштите. Уложено је и много новца за сређивање актуелног стања у установама примарне здравствене заштите, али и набавку апарата и опреме – нагласио је градоначелник.

Према његовим речима, предстоји још много посла у београдским домовима здравља. Набавка опреме није завршена, истакао је Мали, очекује нас и запошљавање младих доктора, а подсетио је и да ове године почиње изградња амбуланте у Угриновцима, новог крила Дома здравља у Обреновцу и изградња новог дома здравља на Бањици.

– У Борчи такође почињемо изградњу дома здравља који житељи тог дела Београда чекају безмало 40 година. У разговору са секретарком за здравство Вером Дражић и подсекретаром Александром Стефоским разматрали смо и потребе за новом абулантом на Коњарнику и у Вишњичкој бањи. У велики број установа здравствене заштите ове године ће бити  улагано како би грађани Београда лакше и брже долазили до амбуланти и домова здравља, али и како би свака од тих институција на располагању имала адекватну опрему и на прави начин излазила пацијентима у сусрет. Грађани Београда по квалитету здравствене заштите коју добијају не смеју да заостају за било којом европском метрополом – рекао је Мали.

Он је додао да ће Град Београд и у будућности наставити да излази у сусрет свакој идеји чији је крајњи циљ побољшање квалитета примарне здравствене заштите.

– На овај начин заједно показујемо колико нам је важан сваки Београђанин и сваки проблем са којим се сусрећу наши суграђани. Колико је важна примарна здравствена заштита показују и резултати гласања за пројекат „Да се ради и гради по твом”. Грађани су изгласали своје приоритете, а на првом месту налази се улагање у објекте примарне здравствене заштите. Ове године ћемо 200 милиона динара од пројекта „Да се ради и гради по твом” придодати делу буџета намењеном за обнову установа здравствене заштите – закључио је градоначелник.

Председник Удружења дистрофичара Душан Тројановић захвалио је Граду Београду и градоначелнику који су подржали иницијативу и реализовали пројекат.

– Ово је одличан пример сарадње Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Удружења особа са инвалидитетом и здравствених установа у којима се пружа основна здравствена заштита. Набавка ових уређаја ће унапредити здравље, пре свега жена са инвалидитетом, али и људи који поред своје основне болести имају и респираторне проблеме. Ово би требало да постане пракса, а не јединствени пројекат – поручио је Тројановић.

Директорка Дома здравља „Звездара” Драгана Трифуновић Балановић истакла је да је куповина ових уређаја подигла лествицу високо, због чега је захвална Граду Београду.

Догађају су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, подсекретар за здравство Александар Стефоски, као и председник општине Звездара Милош Игњатовић.