Спортско плесни клуб „Креатива” ће и ове године бити представник Србије на 47. манифестацији „Радост Европе” на Сусретима пријатељства, који ће бити одржани 04.10.2016. у свечаној сали Дечјег културног центра у 19 сати.

СПК „Креатива” ће наступити са кореографијом ,,Никола Тесла – човек ван времена”, поводом 160 година од рођења овог великог научника, а у оквиру које ће се чути и незванични аудио запис говора Николе Тесле које ће девојчице овог звездарског клуба превести и на знаковни језик.

Спортско плесни клуб „Креатива“ је још 2013. године покренуо иницијативу, да кроз кореографије у којима се по први пут користи знаковни језик, пошаље поруку за више толеранције у нашем друштву, а посебно према особама са оштећењем слуха и инвалидитетом.

У „Креативи” деца млађег школског узраста уче основе знаковног језика и кроз кореографије у којима користе знаковни језик преносе поруку важности прихватања различитости, толеранцији и стварању бољег и хуманијег друштва. То су све чујућа деца која осим учења и тренирања спортске вештине, уче и знаковни језик од свога тенера, а све са још једним циљем, стварањем генерација које ће се барем једним, конкретним кораком приближити особама са инвалидитетом и оштећењем слуха.

СПК “Креатива” је прошле године позвана од стране организатора манифестације „Радост Европе”, најважније дечје манифестације у земљи и Европи, да буде представник Србије на 46. Радостима Европе, на завршној свечаности у Сава центру, управо са кореографијом у којој се користи знаковни језик. Чланице „Креативе” су том приликом извеле ”Слушај моје руке и замисли” (“Imagine” John Lennon) на знаковном језику, како би и ова незванична химна Мира, подсетила све људе чему би човечанство требало да тежи.