Ученици и професори Шесте београдске гимназије, у оквиру пројекта „Сусрети гимназијалаца” посетили су гимназију „Доситеј Обрадовић” у Темишвару.

Сарадња заснована на међусобној размени знања и искустава овог пута је била усмерена на упознавање историје Срба у Банату, као и допринос знаменитих личности културном развоју и очувању националног идентитета Срба у овом делу Европе.

Након пријема, ученици Шесте београдске гимназије присуствовали су часовима и упознали се са начином спровођења наставе и вананставних активности у школи. Посебан утисак оставила је презентација културно-историјских знаменитости Темишвара с освртом на значај и улогу Савеза Срба у Румунији за културни просперитет мањине.

После подне је професор домаћин, Саша Милимарков ученицима и професорима обеју школа приредио незабораван обилазак града. Гости и домаћини су прво, поред обала Бегеја, стигли до парка ружа, а онда су уживајући у сунчаном дану обишли и друге знаменитости.

Посебан утисак оставили су новоуређени тргови и обновљене зграде старог језгра града. На Тргу Уједињења поред бројних палата некадашњих богаташа и римокатоличке катедрале, својом импозантношћу доминира Српска саборна црква Темишварске епархије. Шетњом старим језгром града ученици и њихови професори су стигли до Трга победе где се на једном крају издиже Катдрални храм Банатске митрополије Румунске православне цркве, а на другом здање Градске Опере…

Овде су ученици добили слободно време за разлгедање, дружење, одмор и уживање.

Овогодишњи сусрет ученика двеју школа у Темишвару учврстио је стечена и створио нова пријатељства међу младима. Професори су разменили искуство у применљивости различитиих иновативних метода у настави.

У Шестој београдској гимназији очекују наредне школске године поновни сусрет како би успешно реализовали планиране активности и неговали стечено другарство и пријатељство међу младима.

Реализацију овогодишњег пројекат подржало је Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Координатор пројекта је Јасна Перић, професор географије у Шестој београдској гимназији.