Под слоганом „Засветли до звезда” у петак, 15. априла почиње Девети дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште”. Свечано отварање је у 11,30 часова у Великој сали Установе културе „Вук Караџић“, Булeвар краља Александра 77а.

После поздравне речи председника општине Милана Поповића, уследиће разноврстан програм који смо припремили у сарадњи са звездарским школама и вртићима, а испаљивање конфета означиће сам почетак Фестивала.

Због најављеног лошег времена ова свечаност је са Трга измештена у салу па ће привилегију учествовања имати посетиоци прве фестивалске представе „Крава на мјесецу“ која почиње у 12 сати.

„Крава на мјесецу“ у режији и драматизацији Ивана Кристијана Мајића рађена у мађарско хрватској копродукцији за децу од три године и старију, настала је према мотивима анимираног филма Душана Вукотића.
Ова представа је први заједнички пројекат Загребачког луткарског позоришта и Будимпештанског луткарског позоришта у којој учествује један хрвaтски и један мађарски глумац са циљем истраживања језика луткарства који не познаје границе и где се могу видети сличности и разлике у поетикама два велика национална луткарска позоришта.

У поподневном делу у 17 часова је представа „Моцарт“ Крушевачког позоришта.
Бајковиту причу о чуду од детета и генијалном композитору, Волфгангу Амадеусу Моцарту, на себи својствен и препознатљив начин, на сцену је поставио Зоран Лозанчић. Одличним избором музике из Моцартовог богатог опуса, са изванредним кореографским решењима Изабеле Бошковић, кроз ову чудесну причу водиће нас професионални глумци крушевачког ансамбла и ученици крушевачке Гимназије. Представа за младе и све оне који су вечито млади, препоручује се основним и средњим школама.

На Фестивалу нас очекује укупно17 позоришних представа за децу и младе из Србије, Хрватске, Мађарске, Италије, Словеније и Црне Горе (14 у такмичарском програму, по избору селектора Момчила Ковачевића и 3 ревијалне).

Према пропозицијама Фестивала и ове године стручни и дечји жири ће независно један од другог пратити представе и доносити одлуке.
Стручни жири радиће у саставу: Ива Милошевић, редитељка, Божидар Стошић, глумац и Милан Марковић, драмски писац, а дечји жири састављен је од ученика звездарских основних школа и то: Бојана Јанковић, ученица ОШ „Вељко Дугошевић”, Вера Раднић, ученица ОШ „Иван Горан Kовачић” и Урош Чановић, ученик ОШ „Иван Горан Ковачић”.

Осим тога припремљен је богат пратећи програм који почиње Регионалном конференцијом за младе позоришне продуценте и менаџере у култури, у сарадњи са АССИТЕЈ Србија на тему „Актуелна позоришна култура за децу и младе и пројекти за бољу перспективу младих у региону”. Предавачи, учесници панела и водитељ радионице биће Светлана Јовичић, Ања Суша, Лола Јоксимовић и Предраг Цветичанин. Конференција се одржава од 15 до 17. априла од 10 сати у Мултимедијалној сали УК „Вук Караџић“.

Викенд на Звездаришту провешћемо у знаку гостију из Суботице, Загреба и Приштине. У такмичарским терминима од 12 и 17 сати у суботу, 16. априла биће изведене представе: „Пао с крушке” суботичког позоришта „Dječje kazalište – Gyermekszínház, и „Ана и Миа“ загребачког казалишта.
У недељу. 17. априла у редовним терминима од 12 и 17 су представе „Принц неваљалац” Народног позоришта Приштина и „Матилда“ загребачког казалишта.
Посебна атракција је представа за бебе до 36 месеци „Прича о бојама“ суботичког позоришта „Театар у пеленама“ која кроз визуелну и звучну стимулацију подстиче на интеракцију и активно учешће најмлађе публике. Представа је ван конкуренције а има два извођења у суботу у 10 и у 16 часова.
Ван конкуренције је и представа „Звездица заспанка“ драмског студија Гимназије из Крања.

Један од централних догађаја 9. Звездаришта биће „Светлосни перформанс” – недеља, 17. април у 21 сат на тргу испред Општине Звездара и УК „Вук Караџић”. Перформанс су осмислили чланови неформалне уметничке групе Радио.Ница под уметничким вођством позоришног редитеља Николе Завишића.

„Радио.Ница” је неформална група младих уметника која се током последња два Звездаришта окупљала на бесплатним радионицама „Светлост простора – простор светла“, које је водио Никола Завишић.
„Звездариште“ и „Радио.Ница” позивају Београђане да са својом децом и пријатељима 17. априла у 21 час дођу на трг испред УК „Вук Караџић“ и да путујући кроз лавиринт занимљивих светлосних инсталација и прича активно учествују у овом уметничком перформансу.

9. Звездариште и ГО Звездара придружују се кампањи кандидатуре Београда за културну престоницу Европе 2020, тако да ће током фестивала активно бити промовисан пројекат Београд 2020.
Симбол и заштитни знак 9. Звездаришта СВИТАЦ симбол је унутрашње светлости, лепоте, духовности, али и инспрације, наде, идеја…

Покровитељ фестивала је Градска општина Звездара, а домаћин Установа културе „Вук Караџић“.
Карте по цени од 400 динара могу се купити на билетарници Вука.
Тел. 2424 860
Web site: www.zvezdariste.org