Председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић свечано је, пред великим бројем најмлађих Звездараца, гостима и пријатељима Фестивала и члановима Већа ГО Звездара, у четвртак, 15.11. у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ отворио 15. Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште”, који ће под слоганом „ОДРАСТАЊЕ“ бити одржан у Београду од 15. до 21. новембра 2018. године. Церемонију свечаног отварања Фестивала улепшао је наступ хора „Колибри”, који је под диригентском палицом Љиљане Ранђеловић, извео десетак познатих песама намењених најмлађој публици.

Милош Игњатовић је рекао да му причињава част и задовољство да, у име Градске оптине Звездара, отвори 15. „Звездариште” које је за ових 15 година колико се „Позориште Звездариште” одржава постало фестивал који је познат и ван граница наше земље, а који је намењен првенствено најмлађој публици. Обраћајући се најмлађим посетиоцима Игњатовић их је позвао да уживају у представама које ће бити на програму Фестивала и пожелео им да „одавде са „Звездаришта” у наредних седам дана понесу много лепих успомена”.

У такмичарском програму 15. „Звездаришта” биће изведено 14 представа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе, у избору селектора Жељка Хубача, које ће се такмичити за фестивалске награде.

Првог дана посетиоци Фестивала имају прилику да прво погледају представу „Модро благо” (Градско позориште Подгорица, Црна Гора) , а након тога ће на сцени „Култ” УК „Вук Стефановић Караџић” бити изведена представа „Питам се питам колико сам битан” (Позориште „Бошко Буха” Београд), док ће последња данашња представа „Лепотица и Звезрко” бити играна у Позоришту „Пуж” (Позориште „Пуж” Београд)

Наредних дана посетиоци Фестивала имаће прилику да у такмичарском делу програма  погледају још 11 представа.

О фестивалским наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: Стручни жири и Дечји жири. Чланови Стручног жирија 15. Звездаришта су: Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Диана Кржанић Тепавац, глумица и драмски педагог и Бранко Милорадовић, писац, редитељ и сценариста.

И ове године у улози Дечијег фестивалског жирија биће МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ – деца-учесници пројекта који од 2016. године расте и развија се уз подршку Удружења за развој позоришта за децу и младе – Аситеж Србија и стручно вођење младих позоришних професионалаца окупљених око непрофитне позоришне организације „Три гроша”.

У Пратећем програму Звездаришта посетиоце очекује низ занимљивих садржаја у знаку одрастања. У част јубилеја ове године ће у једном од пратећих програма Фестивала бити приређена ретроспектива са освртом на 15 година фестивала „ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ” и 15 година рада Удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ СРБИЈА, сарадњу и заједничке пројекте.

Звездариште и ове године сија у целом граду: представе ће бити игране на сценама Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Позориште лутака „Пинокио“, Позоришта „Пан театар“, Позоришта „Пуж“ и Малог позоришта „Душко Радовић“, а улазнице за све представе су бесплатне.