Трансфузиомобил за добровољне даваоце крви биће поново на Звездари у уторак, 23. августа 2016. од 10 до 15 сати, овога пута на простору испред Цветкове пијаце, поред трамвајских шина, на проширеном делу теретног улаза на пијацу.

Традиционална сарадња наше општине, Инситута за трансфузију крви Србије и Црврног крста Србије у прикупљању драгоцене течности која живот значи даје резултате и наставља се, па је осим на тргу испред општине трансфузиомобил често и код Цветкове пијаце, на СЦ „Олимп“, у Миријеву код Максија, а ускоро ће се сарадња проширити и са „Авив парком Звездара“, тако да ће се „покретна лабораторија на точковима“ наћи и на том простору.

Као симбол акције код Цветка, херој и велика подршка биће наравно поново и „Месара Нада“, која ће дати храну добровољним даваоцима крви, али власница Нада редовно и сама даје крв. Овим гестом Нада показује хуманост, али и даје НАДУ онима којима је она најпотребнија. У сваком случају, добро је да има НАДЕ.

У летњем периоду, у време велике несташице, ова драгоцена течност је још драгоценија, јер ће буквално свака кап спасити нечији живот, зато верујемо и позивамо Звездарце и све друге грађане – пролазнике и намернике, да дођу до Цветкове пијаце у уторак, 23.08.2016. и покажу своју хуманост, а уједно и провере своје здравље.

За спровођење сваке, па и ове акције добровољног давања веома важну улогу имају волонтери Црвеног крста, који су увек присутни, разговарају са грађанима, деле промо материјал и дају све потребне информације.

Црвени крст Србије промовише давалаштво крви и посвећује велику пажњу подизању свести младих, нарочито деце о значају ових акција. Ове године од фебруара до априла ученици основних и средњих школа у Србији имали су могућност да учествуују својим ликовним, литерарним и видео радовима на конкурсу на тему – КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ.

Право учешћа имали су сви млади узраста између 7 и 18 година. Радови су достављани Црвеном крсту Србије искључиво преко организација Црвеног крста у градовима и општинама.

Најуспешнији учесници су награђени, а њихови радови постали су део промоције добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви Црвеног крста Србије.

Плакат у прилогу је ликовни рад Теодоре Секереш, ученице 3-3 разреда ОШ „Милан Ракић“ Нови Београд, који је освојио прво место на овогодишњем конкурсу Црвеног крста Србије „Крв живот значи“.