Промоција збирке песама „На крилима маште“ Наташе Галић дала је свечани тон обележавању трогодишњице постојања Канцеларије за помоћ особама са инвалидитетом Градске општине Звездара.

Скромној свечаности присуствовали су представници Општине Звездара, уметници, новинари и наравно особе са инвалидитетом. Присутне су поздравили Милош Петровић, помоћник председника Општине и Ивана Маликовић, координаторка Канцеларије. О поезији Наташе Галић, поред ауторке, говорили су Иванка Јовановић, стручна сарадница Савеза дистофичара Србије и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Ранко Бурић, магистар енглеског језика из Савеза слепих Србије и Сандра Марковић, педагошкиња и балетска играчица.

Ова емотивнo обојена збирка песама настала је у оквиру пројекта „Слободна уметност“ који афирмише културно-уметничко аматерско стваралаштво. Резултат поменутог програма су и уникатни ручно рађени накит и цветни аранжмани, који су овом приликом представљени.

Протеклих година Канцеларија је низом активности помагала корисницима, обезбеђујући материјалну помоћ, бањско лечење, куповину помагала, бесплатну доставу лекова, новогодишње пакетиће, иницирајући хуманитарне акције и др.

Пројекат „Заједно у друштву“, промовисао је„Бонтон“ који дефинише понашање “према особама са инвалидитетом и постаће део програма грађанског васпитања. Пројекат „И ми бисмо да паркирамо“ изазвао је велику пажњу јавности и надлежних институција.

„Од алтернативе до стандардизације“ третира питање персоналних асистената, а неки од занимљивих реализованих пројеката су и „Глас који се види“-звучна библиотека за слепе и слабовиде и „Плес у свим бојама“-школа плеса у колицима.

У сарадњи са оснивачем-Градском општином Звездара, Канцеларија се бави и уклањањем архитектонских баријера, обележавањем тротоара и звучних семафора, али и промоцијом културно-уметничког стваралаштва деце са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом.

Уз помоћ Општине Звездара обезбеђено је достављање докумената на кућну адресу, а Канцеларија је објавила и „Водич кроз субвенције за особе са инвалидитетом“ доступан на овом сајту, где су обједињене све званичне информације у вези са овом тематиком.

Канцеларија сарађује са Клубом за тражење посла, који се налази у МЗ „Вуков споменик“ и Националном службом за запошљавање, као и са Центром за социјални рад и Домом здравља „Звездара“.

Ивана Маликовић, координаторка Канцеларије, пружа правне савете особама са инвалидитетом ради остваривања права пред надлежним органима.