Трибина „Постојећи програм подршке и помоћи породицама оболелих од деменције“ биће одржана 22.октобра 2018. у 13 часова, у Скупштинској сали Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77. Улаз је слободан.

Трибину ће отворити Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара. Говориће стручњаци који имају искуство у раду са старијим лицима, посебно са проблемима деменције, и то: Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, проф. Александра Милићевић Kалашић   (Градски завод за геронтологију и палијативно збрињавање), др Ирена Џелетовић Милошевић (Градски завод за јавно здравље), мр Нада Сатарић (Удружење „Снага пријатељства- Амити”), др Драгана Трифуновић Балановић (Дом здравља Звездара), др Рада Поповић (Удружење „Окриље”), мр Наташа Тодоровић (Црвени крст Србије), ЈасминаТошић (ХХУ „Хлеб живота”), мр Радмила Урошевић (Волонтерски сервис Звездаре) и представници породица оболелих од деменције.

Трибина је наставак активности мреже социјалних партнера у оснивању који имају искуство у непосредном раду са породицама лица оболелим од деменције. Скуп је намењен професионалцима који се баве проблемима деменције, оболелима и члановима њихових породица, али и свима који желе да се информишу о овој болести, симптомима, свакодневним проблемима и препрекама са којима се породице суочавају. Циљ трибине је да дефинише постојеће ресурсе као програм подршке и помоћи породицама оболелих од деменције као носиоцима дуготрајне бриге и неге ових пацијената.

Активности неформалне мреже реализују се у Волонтерском сервису Звездаре и ХХУ „Хлеб живота”. Почетни модел рада неформалне мреже почео је са радом 21.септембра на Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре чиме је обележен почетак овогодишње манифестације „Дани сениора на Звездари 2018“.

Закључци трибине биће достављени Министарству рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите као прилог процесу израде Стартегије унапређења социјалне заштите у Србији за период 2019-2025.

Други део скупа планиран је за активно учешће присутних са питањима, предлозима и сугестијама у пружању оптималних социјалних услуга и програма помоћи и подршке овим породицама.

Позивамо грађане, не само са Звездаре, који имају дементног члана породице да присуствују трибини.