Под називом „Шта смо постигли и научили” у четвртак, 17. марта 2016. у Великој сали Градске општине Звездара је одржана трибина за ученике звездарских основних и средњих школа.

Трибина је корак у оквиру пројекта „Подизање свести и знања о проблемском и патолошком коцкању и зависности од интернет игрица“ који спроводи Центар ’’Адијафора’’у сарадњи са Градском општином Звездара, од септембра 2015. У школама је почев од септембра 2015. одржан низ сусрета и предавања на тему „Коцкање и замке интернета“.

Циљ организовања трибине је да се направи резиме досадашњих активности, стечених искустава и резултата, као и да се представе планови за наредни период.

Учесници трибине су били: Предавачи из Центра „Адијафора“ Мирјана Аћимовић и Дејан Божовић, Весна Петровић Урошевић, шефица Одељења за друштвене делатности ГО Звездара, Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, Тања Ђурашковић, начелница Одељења за високо технолошки криминал Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије, представници ученичких парламената основних и средњих школа са Звездаре, представници савета родитеља, наставници, директори и психолози основних и средњих школа са општине Звездара.

У име ученика који су учествовали у пројекту говорила је Сара Почековић из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, а Весна Петровић Урошевић, шефица Одељења за друштвене делатности ГО Звездара је рекла да опасности нове технологије са којима се сусреће свако дете нису нимало наивне, јер се деца поверавају технологији, у виртуелном свету траже пријатеље, знање и што је најгоре, себе, па врло брзо постају слуге тих истих машина и апликација.

Предавачи на трибини су истакли да истраживања показују да узбуђење које млади налазе у ризику врло брзо постају опсесије, а када се млади једном „навуку“ на ризик, на однос губитак-добитак, начинили су први корак ка томе да постану страствени коцкари. Узбуђење само расте када у игру уђе новац. Мирјана Аћимовић, оснивач центра „Адијафора“истиче да је корак од игрица до озбиљне коцке веома мали. Најпопуларније игрице увек нуде и опцију „чет“ због чега је гејмерима лако да ступе у контакт са потпуним странцима. Педофили и разни преваранти користе виртуелне светове да започну разговор са децом. Следи позив да се „додају“ на Фејсбуку, а тада права манипулација почиње – објаснила је она.

Присутнима се обратила и Тања Ђурашковић, начелница Одељења за високо технолошки криминал која је рекла да сваког дана добијају пријаве против људи који су на неки начин злоупотребили поверење детета. Најчешће се то догађа приликом интимног затвореног четовања.Срећна околност је да већина средњошколаца у Србији зна како да се заштити на интернету, али и показује противљење тренду да коцкарнице ничу на сваком ћошку.